I 8.mars-utgaven av Politiforum er alle personer som er avbildet med synlig ansikt, kvinner. Forsiden preges av politibetjent og hundefører Gjertrud Strand, med hunden Kilo. Foto: Faksimile

Kun kvinnelige intervjuobjekter i 8. mars-utgaven av Politiforum

– Har brukt det som bevisstgjøring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I mars-utgaven av fagbladet Politiforum, som passende nok kommer ut 8. mars i år, har redaksjonen strukket seg langt for å komme i mål med en utfordring de satte seg allerede tidlig i fjor høst.

I bladet er alle intervjuobjektene kvinner. Alle faste spalter og debattinnlegg er skrevet av kvinner, og alle personer som er avbildet med synlig ansikt er kvinner.

Innsatsen har vært en nyttig bevisstgjøring for redaksjonen, forteller utgavesjef Erik Inderhaug til Journalisten.

– Vi har tidligere fått tilbakemeldinger om at vi er ganske mannstunge. Ofte er det menn i 40-50 årene som brukes som kilder, uten at vi helt vet nøyaktig hvorfor det har blitt sånn, sier Inderhaug.

Under en tredel kvinnelige

Når redaksjonen hadde bestemt seg for 8.mars-målsetningen, var utfordringen å tenke litt nytt om hvilke kilder de kontaktet.

– Det finnes veldig mange flinke folk av begge kjønn i politiet. I stedet for å ty til de kanskje mest vante kildene, har vi i arbeidet med denne utgaven strukket oss litt lengre og funnet fram til kvinner, også naturligvis gode kilder og fagpersoner på de aktuelle emnene, sier Inderhaug.

En internasjonal medieundersøkelse som gjennomføres på en tilfeldig dag hvert femte år, viste for øvrig at andelen kvinnelige kilder i norske medier en dag i mars 2015 var 24 prosent, skriver Kilden kjønnsforskning.no.

Det er samme andel som det internasjonale gjennomsnittet, ifølge OsloMet-forskerne som utførte den norske delen av undersøkelsen. I 2010 lå den norske andelen på 31 prosent.

Streng bildeutvelgelse

Noe av arbeidet hos Politiforum ble lagt i bildeutvelgelsen, siden kun kvinner er avbildet med synlig ansikt. Blant annet falt et bilde av landets (mannlige) justisminister ut av bladet.

Til og med annonsekonsulenten og bladets tegneserietegner ble bedt om å sikre at kvinner hadde de sentrale rollene i denne utgaven.

Forsiden preges av et bilde fra hovedsaken om skredredningsarbeid, med politibetjent Gjertrud Strand og hunden Kilo, som «dessverre» er en hannhund.

– Det var ikke så mye å gjøre med akkurat dét, selv om vi var inne på tanken, sier Inderhaug.

Powered by Labrador CMS