Espen Thoresen blåser nytt liv i Sandefjord.

Espen Thoresen skriver for lokalavisa: – Har satt i gang en skikkelig debatt

I kjent, halvfrekk tone deler han sine betraktninger i Sandefjords Blad.

Publisert

En kjæreste fra Sandefjord har gjort at Espen Thoresen er blitt ny spaltist for Sandefjords Blad. Omtrent halvparten av tiden er Thoresen i Sandefjord, og ansvarlig redaktør i lokalavisa, Steinar Ulrichsen, er svært fornøyd med nyervervelsen.

– Han har friske øyne på byen, og skriver godt og morsomt. Vi er veldig glade for at han har villet ta oppdraget. Han blåser liv i ting. 

Ny debatt

Thoresen har i kjent, halvfrekk tone gitt sine betraktninger på hvalfangerbyen og ifølge Ulrichsen har han satt seg grundig inn i byen, og byens historie. 

– Men en ting jeg ikke hadde sett komme, var at han faktisk har satt i gang en skikkelig byutviklingsdebatt. Byutvikling er viktig, og noe vi bør ha bevissthet rundt, så vi håper debatten vil vedvare, sier han. 

Tilbakemeldingene på Thoresens engasjement har vært positive, ifølge redaktøren, på tross av at noen blir provoserte og er rykende uenige med Oslo-komikeren. 

– Men det er bare bra. Vi trenger ikke medhårs omtale, vi trenger noe mothårs som kan provosere fram litt

– En stat i staten

Espen Thoresen selv sier til Journalisten at han liker Sandefjord veldig godt, og at det er veldig mange flotte folk der. Han mener blant annet at det er en by på perfekt størrelse, og at det er stor avstand mellom ulike klikker, noe han har latt seg fascinere av.

– Jeg har også oppdaget at Sandefjord er en slags stat i staten. Det er ikke en helt normal by. Den ser normal ut, folk oppfører seg normalt, men det er noe unorsk der, på godt og vondt.

Det er ikke mange mellomstore byer i Norge som har egen Walk of Fame med stjerner i fortauene, der noen av de det blir gjort stas på har kriminelt rulleblad, sier Thoresen. 

– Det er heller ikke tilfeldig at Ole Christian Bach eller Anders Jahre kommer fra Sandefjord.

Verbalt angrepet

Instruksen fra redaktør Ulrichsen har vitterlig vært å gi Sandefjord en liten oppkvikker, og Thoresen sier han koser seg med oppdraget.

– Det er en balansegang det å skulle ta ballen og ikke mannen. Jeg har fått mye støtte, men jeg tror kanskje ikke fiffen er like begeistret. Jeg er blitt verbalt angrepet på fest hos dem, men føler jeg får støtte av folk på hjørnet.

Han forteller om å ha vært på fest hos noen av byens bemidlede, der man har brukt 20 minutter på velkomsttaler om hvor mye penger man har, og om å bli spurt: «Hva er nepotisme?»

– Jeg var på en fest der serveringspersonalet ble ropt ut, og de fikk et kamprop. Ikke en applaus, men de lavtlønnede hylles med et kamprop. Jeg fikk samme følelse som de i Afghanistan som ropte «Til Valhall!». Det er noe annet enn hva jeg er vant med i egalitære, sosialdemokratiske Norge.

Handlingslammede politikere

Nå skriver Thoresen på neste innlegg i Sandefjords Blad, og forteller at han har fattet interesse for havna, og spesielt et område med en stor betongvegg og en parkeringsplass, som det ikke blir gjort noe med.

– Jeg trodde først det var en vegg med tagging på. Men det viser seg å være selveste Sandefjordsveggen!

Prosjektet skal illustrere grenseløse muligheter og med slagordet «Tenk stort, tenk Sandefjord» viser det hvordan kommune og næringsliv går sammen for å vise frem byen, står det på en plakk ved veggen, sier Thoresen.

– Det betyr jo ingenting. Og hva viser de frem? En gedigen mur med parkeringsplass. Det er flere lag av komikk her. De skal være gründerbyen og så klarer de ikke bygge den. Politikerne virker handlingslammede.

Han har også oppdaget at alle sandefjordinger er enige om at ferjekaia, med ferja som går til Strømstad, ødelegger hele havna.

– Alle er enige om det, men ingen gjør noe. Og så oppdaget jeg at hele Sandefjord kjører gratis med den. De har latt seg korrumpere av en skipsreder etter tidligere å ha blitt rævkjørt av en annen.

Powered by Labrador CMS