Dokumentarfilmskaper og journalist Henrik Evertsson ble i dag dømt for å ha brutt gravfreden under arbeidet med dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt».
Dokumentarfilmskaper og journalist Henrik Evertsson ble i dag dømt for å ha brutt gravfreden under arbeidet med dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt».

Henrik Evertsson:

Estonia-journalist dømt for å ha brutt gravfreden

– Det er sterk allmenninteresse for å opprettholde gravfreden ved M/S Estonia, sier dommeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten Henrik Evertsson og en av hans medarbeidere, vrakeksperten Linus Andersson, er i dag dømt i Göteborgs tingsrett for å ha brutt gravfreden i forbindelse med dykkingen ved Estonia-vraket.

852 mennesker omkom da Estonia forliste i Østersjøen i 1994. Forlisområdet er erklært som gravplass av svenske myndigheter.

NRK omtalte saken først, og henviser til svenske Aftonbladet.

Evertsson sier i en kommentar at dommen vil bli anket.

Først frikjent

Saken har vært oppe for tingretten tidligere, men da ble både Evertsson og kollegaen frikjent. Tingretten mente den gangen at det var tysk lov som gjaldt da dokumentarteamet, ved hjelp av en robot, filmet to hull i skroget på Estonia-vraket. Dykkene foregikk fra en tysk båt i internasjonalt farvann.

Ankesaken i lagmannsretten avgjorde imidlertid at det er svensk lov som skal gjelde. I Sverige er det vedtatt en spesiallov som skal sikre gravfreden rundt vraket.

– Saken er tilbake til null. Vi har holdt på med prosessen i rundt to års tid, men det føles som om den juridiske vandringen går baklengs, har Evertsson tidligere uttalt til Journalisten.

Rørte ikke vraket

De domfelte har hevdet at dykkerroboten ikke rørte vraket og at dykkingen var nødvendig for å få fram ny informasjon om forliset. Filmopptakene førte til at den svenske havarikommisjonen gjorde nye undersøkelser av vraket.

– Det er sterk allmenninteresse for å opprettholde gravfreden ved M/S Estonia, som er gravplass for et stort antall personer. Hensynet til gravfreden veier tyngre en interessen for å beskytte ytrings- og informasjonsfriheten, sier dommer Göran Lundahl i en uttalelse.

Motivet bak filmingen ga imidlertid straffereduksjon, og begge ble dømt til å betale bøter.

Powered by Labrador CMS