Per Arne Kalbakk, programdirektør i NRK. Foto: Kathrine Geard

Bjerkaas vurderte Algerie-dekningen

Og snart kobles kringkastingssjefen inn i etikkvurderingen av en reportasje som nå er under produksjon. Skal den sendes eller ei?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter at stormen rundt NRKs reportasje om romkvinnen oppsto og krav ble fremmet om omplassering av de ansvarlige, har ledelsen i NRK fremhevet redaktøransvaret.

– Det er NRKs redaktører og i siste instans jeg, som ansvarlig redaktør, som bærer ansvar når NRK begår feil. Dersom arbeidsprosesser, etisk bevissthet eller rutiner ikke er gode nok, er også det redaktørenes ansvar, skrev avtroppende kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i kommentarartikkelen «Etikken ikke for fall».

Ukentlige drøftninger

Så hvor ofte havner så de etiske drøftingene rundt en reportasje på programdirektør Per Arne Kalbakks eller kringkastingssjef Bjerkaas sine bord? Ifølge Kalbakk er det først og fremst nyhetsredaktør Stein Bjøntegård som vurderer etikken i utsendelsen fra nyhetsdivisjonen. Selv vurderer han tilsvarende i sju andre avdelinger. Derfor har de også delt på å forfatte tilsvar på PFU-klager.

Redaktørene har ukentlige møter hos kringkastingssjefen hvor etikken debatteres. Den siste uken har fokuset ikke uventet handlet om den famøse romreportasjen.

– Ellers drøfter jeg saker med nyhetsredaktør Bjøntegård flere ganger i uken. Han er også den jeg drøfter etiske spørsmål med oftest.

På desken

Under gisselaksjonen i Algerie var Kalbakk hyppig involvert i den forløpende etiske diskusjonen. Det samme var Bjerkaas, forteller Kalbakk. Programdirektøren var også ofte til stede på desken under aksjonen.

En konkret sak som har havnet på kringkastingssjefens bord er den finskproduserte dokumentaren «When heroes lie», om doping i finsk langrennssport. Der ble det ble fremmet påstander om at det også i det norske langrennsmiljøet var blitt brukt doping.

Bjerkaas sa den gang at han hadde vært med i vurderingen av dokumentaren, at han kjente kilden bak påstanden om norsk doping og at det ville være feil av NRK ikke å sende dokumentaren.

– Vi måtte selvfølgelig vurdere redaktørarbeidet jeg har beskrevet. Vi måtte forsikre oss om at kilden finnes, at kilden er relevant og at kilden er sitert rett. Det har vi gjort, sa han den gang til eget nettsted.

Ny sak under lupen

Også de nærmeste dagene vil Bjerkaas bli involvert i drøftingen om en reportasje skal publiseres eller ei. Det vil ifølge Kalbakk skje utenom det ukentlige møtet.

– Vi har drøftet denne saken de siste tre dagene og har ennå ikke avgjort hvorvidt den skal publiseres. Jeg kan derfor ikke si hva tema er annet enn at det kan være kontroversielt.

Kalbakk mener spørsmålet om reportasjen om romkvinnen også burde vært vurdert av k-sjefen kan snus på hodet, og at den uansett burde vært stanset på et lavere nivå.

– Reportasjen utelot så vesentlige opplysninger at den aldri burde vært sendt, og dette burde ha blitt fanget opp lenge før sending.

Powered by Labrador CMS