Statsminister Gro Harlem Brundtland til stede på et valgarrangement i Drammen to dager før folkeavstemningen i 1994. Det hjalp ikke å smile til fotografene. Ja-siden tapte 28. november. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

TILBAKEBLIKKET:
Gro til unnsetning!

24 år siden Norge sa nei til EU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uka, nærmere bestemt onsdag, var det 24 år siden Norges befolkning gikk til urnene for å avgjøre om Norge skulle si ja eller nei til EU. I Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold og Buskerud stemte flertallet for medlemskap. I resten av landet stemte flertallet mot. Og resultatet ble også 52,2 prosent mot norsk medlemskap, mens 47,8 prosent stemte for.

I sluttspurten hjalp det ikke for ja-siden at de aller fleste aviser støttet dem. Ifølge Wikipedia var 86 prosent av det samlede avisopplaget «ja-aviser». Det hjalp heller ikke at statsministeren ønsket medlemskap. På bildet over er Gro Harlem Brundtland til stede under et valgarrangement i Drammen. Omgitt av journalister og fotografer, kommer hun til unnsetning med et «Ja til EU»-merke til en familie som har mistet sitt.

Her kan du se flere bilder i Tilbakeblikket.

TILBAKEBLIKKET

  • Journalisten dykker i bildearkiver og ser på hvordan pressen har jobbet gjennom tidende.
  • I dag folkeavstemning om EU-medlemskap i 1994.
Powered by Labrador CMS