I fjor lekket dataingeniøren Frances Haugen informasjon om sin tidligere arbeidsgiver Facebook til amerikanske Wall Street Journal. Nå kommer hun til Skup-konferansen.

Facebook-varsleren til Skup-konferansen

Dataingeniør Frances Haugen skal fortelle om samarbeidet med pressen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Programmet for Skup 2022 begynner å ta form, og Skup-styret er nå klare til å slippe et av de største navnene. Frances Haugen, dataingeniøren og produktsjefen som varslet om alarmerende forhold hos sin tidligere arbeidsgiver Facebook, kommer til Tønsberg i april.

– Dette har vi gledet oss lenge til å kunne dele, sier Skups styreleder Nina Selbo Torset i en pressemelding.

Varslet tidligere arbeidsgiver

I 2021 lekket Haugen titusenvis av interne Facebook-dokumenter til amerikanske myndigheter og Wall Street Journal. Hun hadde over tid blitt mer og mer bekymret for at Facebook så ut til å prioriterte profitt over samfunnssikkerhet.

Det førte til at avisen kunne avdekke hvordan selskapet hadde ignorert informasjon om den skadelige innflytelsen algoritmene deres hadde på tenåringsjenter.

Dokumentene viste også hvordan enkelte brukere har fått spesialbehandling og at selskapets egne ingeniører hadde lite tro på Facebooks strategi for å bekjempe falske nyheter og feilinformasjon. Facebook-sjef Mark Zuckerberg har avvist anklagene om at selskapet setter profitt over sikkerhet, men har vært i hardt vær etter avsløringene.

– Spredningen av desinformasjon og falske nyheter er en trussel for demokratier over hele verden. Skup og Frances Haugen har et felles mål om å kjempe mot dette. Derfor er jeg veldig glad for at Haugen har takket ja til å komme på konferansen vår, sier Torset.

Avslører metodene

På Skup-konferansen 2022 vil Haugen fortelle hvorfor hun valgte å ta opp kampen mot et av verdens mektigste selskap. Fra scenen i Tønsberg vil hun lette på sløret om hvordan hun har opplevd sin egen sikkerhetssituasjon som varsler og kilde. Hun vil også dele sine tanker om hvordan undersøkende journalister dekker disse temaene.

– Uten hardt arbeid fra journalister over hele verden ville ikke mine avsløringer hatt i nærheten av så stort gjennomslag som de har hatt så langt, sier Haugen til Skup-styret.

Facebook-varsleren vil åpne konferansen fredag 1. april. De neste ukene vil Skup slippe flere navn fra programmet.

Powered by Labrador CMS