Facebook har fjernet rundt 300 falske kontoer fra Facebook og Instagram, knyttet til en iransk eksilgruppe og styrt av en trollfabrikk i Albania.
Facebook har fjernet rundt 300 falske kontoer fra Facebook og Instagram, knyttet til en iransk eksilgruppe og styrt av en trollfabrikk i Albania.

Facebook stenger trollfabrikk knyttet til iransk eksilgruppe

Aktivitetene fulgte europeisk arbeidstid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Facebook har slettet over 300 falske brukerkontoer på Facebook og Instagram knyttet til en iransk eksilgruppe og styrt fra en trollfabrikk i Albania.

Kontoene la ut innhold som er kritisk mot Irans regjering og som støtter eksilgruppen Mujahedeen-e-Khalq, også kjent som MEK.

I mange tilfeller ble det brukt falske brukernavn og falske bilder på kontoene, blant annet av iranske kjendiser eller avdøde dissidenter. Aktiviteten var størst i 2017, og på nytt på slutten av 2020. Rundt 112.000 personer fulgte én eller flere av Instagram-kontoene.

Facebook har funnet ut at kontoene ble styrt fra ett enkelt sted i Albania, av en gruppe personer som handler på vegne av MEK. Facebook fant også andre tegn som tyder på at stedet er en såkalt trollfabrikk. Ansatte ved trollfabrikker får ofte betalt for å legge ut innhold, inkludert desinformasjon, i sosiale medier.

I dette tilfellet fant ikke Facebook bevis for at noen var blitt betalt.

Facebook opplyser at selskapet fjerner slike kontoer på bakgrunn av hvordan de oppfører seg, ikke på grunnlag av innholdet.

Facebooks gransking viser at aktivitetene fulgte europeisk arbeidstid ved at de startet ved 9-tiden og dabbet av mot slutten av dagen, avbrutt av en merkbar pausetid ved lunsj.

– Selv troll må spise, sier Ben Nimmo, som leder Facebooks etterretningsavdeling for globale trusler.

MEK var fram til 2012 listeført som terrororganisasjon av USA.

National Council for Resistance, en paraplyorganisasjon som omfatter MEK, opplyste senere i en uttalelse at ingen kontoer knyttet til dem eller MEK, er blitt fjernet. Gruppen avviser også at det finnes noen trollfabrikk knyttet til MEK i Albania

Powered by Labrador CMS