Advokat Jon Wessel-Aas mener Facebook er i sin fulle rett til å slette innlegg. Foto: NTB scanpix
Advokat Jon Wessel-Aas mener Facebook er i sin fulle rett til å slette innlegg. Foto: NTB scanpix

Mener Facebooks sletting av innlegg ikke nødvendigvis er et problem for ytringsfriheten

– Ingen har krav på å ytre seg der.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Facebook var i sin fulle rett til å fjerne innlegget til Per-Willy Amundsen (Frp), sier advokat Jon Wessel-Aas til Kampanje.

Wessel-Aas har spesialisert seg på ytringsfrihet, menneskerettigheter og personvern. Amundsen mente han ble sensurert av Facebook, da de fjernet et innlegg han hadde skrevet om den britiske islamkritikeren og aktivisten Tommy Robinson.

Det mener ikke Wessel-Aas.

– Facebook er en privat tjenesteyter som lager og håndhever sine egne brukervilkår. Ingen har krav på å få bruke tjenesten eller til å ytre seg der, uten at Facebook aksepterer det, sier Wessel-Aas til nettstedet.

Etter at Facebook fjernet stortingsrepresentantens innlegg, skrev Amundsen selv på Facbook:

– Prinsipielt er dette dypt problematisk, om enn bare et lite eksempel på hvordan ytringsfriheten trues. Facebook er på mange måter en monopolist.

Wessel-Aas mener slettinga viser at Facebook ikke egner seg for en fullt opplyst offentlig debatt, men at det nødvendigvis er et problem for ytringsfriheten i Norge.

Førsteamanuensis Petter Bae Brandtzæg ved Institutt for medier og kommunikasjon, forsker på sosiale medier, falske nyheter og personvern, og mener derimot Facebook bedriver politisk sensur.

– Det er jo det når de skal gå så aktivt til verks for å forhindre at politikere ytrer seg på Facebook. Her har de til og med ringt han, og Statsministerens kontor og slettet innlegg. De har virkelig gått hardt til verks hvis det stemmer det at de har ringt rundt omkring, sier Brandtzæg til Kampanje.

Powered by Labrador CMS