Nyhetsredaktør i TV 2 Karianne Solbrække mener saken ikke var heldig vinklet.

TV 2 måtte slette dette innlegget - innrømmer uheldig vinkling på vekta til IS-leder

Klarte ikke moderere kommentarfeltet.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På tirsdag meldte TV 2 at Shifa al-Nima, en imam og antatt lederskikkelse i IS, var fanget av irakiske sikkerhetsstyrker.

Saken var vinklet på IS-lederens vekt. Tittelen på saken er: «Kalles 'Jabba the jihadi': Fant 250 kilo tung IS-sjef i en hule».

På Facebook-siden til TV 2 Nyhetene ble saken presentert med denne teksten: «Snakk om storfangst! 'Jabba the Jihadi' måtte fraktes vekk på et lasteplan.»

Facebook-innlegget var torsdag morgen fjernet fra TV 2 Nyhetenes side. Saken er fortsatt ute på TV2.no, men ligger ikke på fronten.

«Jabba the Hut» er en omfangsrik mafialeder i Star Wars-filmen Return of the Jedi fra 1983. TV 2 viser til en sak hos den amerikanske nyhetskanalen Fox News, som igjen viser til at flere på Twitter sammenligner al-Nima med Star Wars-figuren.

– Ikke heldig

– Saken var ikke heldig vinklet, og den førte til mange stygge kommentarer på Facebook, som vi etter hvert ikke klarte å moderere vekk. Så vi endte opp med å slette den, sier Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2, når Journalisten spør om hvorfor de har fjernet Facebook-posten.

– Hva konkret var galt, mener du?

– Det var mye hat i kommentarfeltet, som handlet om vekten, som vi da fant ut at vi ikke klarte å moderere skikkelig.

– Så det var kommentarfeltet som var problemet?

– Nei, det var en kombinasjon. Saken i seg selv var ikke noe bra vinklet. Jeg mener det ikke er rett å vinkle på kombinasjonen av mannens kroppsvekt og IS-tilknytningen.

«Tatt maten fra fyren»

På onsdag klokka 20.22 (da skjermdumpen av Facebook-innlegget ble tatt) hadde 1400 personer kommentert på innlegget. 306 hadde delt innlegget og 3500 hadde reagert med en emotikon.

«Jeg hadde tatt maten fra fyren og levnet han der alene noen måneder, også plukket han opp når han var gått ned ca 100 kilo. Fin start på straffen han fortjener», skriver en person i kommentarfeltet til TV 2s Facebook-innlegg.

TV 2 viser til blant annet The Guardian har skrevet om arrestasjonen i en sak om den nye lederen av hele IS. Den britiske avisa skriver at al-Nima er en «senior Isis figure», og at han skal ha beordret henrettelser av geistlige og sikkerhetspersonell som ikke ville følge påbudene i IS-organisasjonen, ifølge offisielle irakiske kilder.

Powered by Labrador CMS