Debatt:

Kristoffer Egeberg, ansvarlig redaktør for Faktisk.no, avviser at faktasjekkerne har tøyd strikken for langt. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Nei, Mæland. Det er ikke Faktisk.no som tøyer strikken, det er du

Faktisk.no-redaktøren svarer statsråden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) er ikke fornøyd med faktasjekken vår av påstanden om at det har blitt 5477 færre statsansatte på ett år.

Mæland mener vi har hengt oss opp i en «delsetning i en pressemelding», og at denne setningen ikke var hovedpoenget da tallene ble lagt frem. Hun skriver også at regjeringen hele tiden har vært åpne om at det justert for omorganisering, har vært en økning i antall statsansatte på 0,5 prosent.

«Til tross for denne åpenheten mener Faktisk.no at vi opptrer misvisende.»

Mælands problem er bare at påstanden om 5477 færre statsansatte ble til en egen plakat, delt på Høyres Facebook-side. «5500 færre statsansatte på ett år», står det skrevet på et bilde av en strålende fornøyd Monica Mæland. Da hadde Høyre endret teksten fra «5500 færre byråkrater på ett år».

I intervjuet med NTB, som Høyre selv lenker til på Facebook, er statsråden også sitert på at «reformen har bidratt til at vi har 5477 færre ansatte i statsforvaltningen i 2017 enn året før».

I pressemeldingen som Mæland viser til, står det i ingressen: «Analysen viser at det var 5477 færre ansatte i statsforvaltningen som helhet i samme periode».

Vi har ikke for vane å henge oss opp i delsetninger i pressemeldinger, og vi har heller ikke gjort det denne gangen.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS