Finnmarken felt i PFU

Politiker fikk ros fra utvalgsmedlemmer for «gravende politikk».

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Avisa Finnmarken ble tirsdag felt i Pressens faglige utvalg (PFU) for en artikkel under overskriften «Olaussen svarte ikke på kritikken». Det var Frp-politiker Johnny Olaussen som hadde klaget avisa inn for utvalget.

Unyansert

Artikkelen handler om at Fremskrittspartiet i fjor sendte 173 innsynsbegjæringer til Gamvik kommune. Vinklingen var at Olaussen ikke svarte på kritikk fra kommuneadministrasjonen, som mener den bruker for store ressurser på å behandle forespørslene. 

Finnmarken erkjente i tilsvarsrunden at artikkelen var unyansert. Det framgår nemlig ikke av artikkelen at politikeren ble klubbet av ordføreren i et kommunestyremøte da han skulle svare på en interpellasjon fra en tverrpolitisk fellesliste. 

PFU mener avisen nettopp burde presisert dette. Og til tross for at utvalget anser artikkelen som en del av en løpende debatt ble artikkelen felt.

– Presiseringer er avisens ansvar uten at noen påpeker det. På dette punkt har Finnmarken brutt god presseskikk, lyder konklusjonen.

Ros

Flere utvalgsmedlemmer roste politikeren for å ta i bruk offentlighetsloven – på lik linje med medier. 

– Jeg har sans for folk som bruker offentlighetsloven for å be om innsyn i administrasjonen. Det er mulig han er kranglefant, men vi trenger sånne. Han har ikke fått kommet til orde, og det er feil. Man skal få spalteplass. Det er ikke akseptabelt å bli henvist til leserbrevspalten, sa Øyvind Brigg, som representerer journalistene, under behandlingen.

Også redaktørrepresentant Håkon Borud skrøt av Olaussen.

– Jeg syns det er morsomt at en politiker kontrollerer makteliten ved hjelp av offentlighetsloven og gravende politikk. Det er deilig å lese. Jeg må si jeg brukte litt tid på å ta det her alvorlig. Og jeg er litt enig i at en politiker må tåle dette. Men avisen har gått i de fellene man kan gå i ved ikke å vise raushet. Og det er noe av det viktigste som kan gjøres. Det betyr ikke at vi skal slippe til en politiker hver gang noen vil åpne munnen. Men å gjøre det for en som står i stormen, sa Borud.

Også utvalgsleder Hilde Haugsgjerd sluttet seg til konklusjonen. Hun la til at det er viktig å sende et signal til redaksjonen på dette punktet. 

Powered by Labrador CMS