Hans Erik Ødegaard, far til Martin Ødegaard, på tribunen på Ullevaal stadion i 2015.
Hans Erik Ødegaard, far til Martin Ødegaard, på tribunen på Ullevaal stadion i 2015.

Pappa Ødegaards VG-klage skal nå behandles av PFU

To klager fra John Arne Riise er også på sakslista.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hans Erik Ødegaard, far til den kjente fotballspilleren Martin Ødegaard, klaget i januar VG inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Førstkommende onsdag, 26. august, blir saken behandlet av utvalget.

Ødegaard er kritisk til VGs artikler om hva som skal ha skjedd i tida før sønnen signerte for Real Madrid i 2015. I artiklene settes det blant annet søkelys på hvilke avtaler faren selv inngikk med storklubben.

Dekningen var en del av sakene som VG skrev etter å ha fått tilgang på de såkalte Football Leaks-dokumentene.

Klagen fra Ødegaard ble omtalt av Journalisten i april.

I klagebehandlingen kommer det fram at VG har gjort endringer i artiklene etter publisering. Enkelte presiseringer har kommet på plass, og er notert i VGs offentlige rettelogg, og VG har også fjernet et bilde.

Sistnevnte er gjort til et stort poeng av Ødegaard i klagen, hvor han skriver at det han er mest kritisk til, er at VG skal ha publisert et bilde som viser noen av barna han har trent i Madrid.

I klagen skriver han at dette gjelder nettartikkelen som ble publisert 9. september 2019.

Da Journalisten omtalte saken i april, var dette bildet fjernet. Sjefredaktør Gard Steiro ønsket i april ikke å si noe om hvorfor bildet var tatt vekk. I sitt tilsvar til PFU, skriver VG:

«VG valgte likevel å komme klager i møte når det gjaldt bildebruken og VG fjernet derfor illustrasjonen 29. oktober. VG la i stedet inn en lenke til den aktuelle nettsiden hos Real Madrid, der de samme bildene ligger.»

Og videre:

«VGs lesere kunne dermed selv klikke seg inn til lagbildene om de var interessert. Vi står inne for den opprinnelige publiseringen, og mener at den ikke bryter med Vær Varsom-plakatens punkt 4.8.»

VG avviser brudd på god presseskikk.

«Han [Hans Erik Ødegaard] har etter vårt syn ikke dokumentert feil av alvorlig karakter. Det dreier seg i så fall om detaljer uten vesentlig betydning for saken. Etter vår mening ville det beste - både for familien Ødegaard og offentligheten - vært om de viste større åpenhet.»

Det siste henviser til at Ødegaard har nektet å snakke med VGs journalister underveis i arbeidet med serien.

Da Journalisten kontaktet Ødegaard i april for å få en kommentar til klagen, fikk vi beskjed om at han av prinsipp ikke kommenterer saker i mediene.

Disse sakene skal også behandles på møtet 26. august:

Åpne saker:

Lukkede saker:

  • NN mot Lofot-Tidende
  • NN mot Sandefjords Blad

Journalisten strømmer alle de åpne sakene fra møtet. Vi åpner også for at andre medier kan bruke vår video-strømming på sin nettside. Helt gratis. Det er også mulig å laste ned videoene i ettertid hvis man ønsker å vise hele eller deler av PFU-behandlingen i egen videoløsning.

Videoklippene ligger lett tilgjengelig på Journalistens Vimeo-side. Disse sidene vil bli oppgradert etter hvert.

Les mer her: Vær så god, bruk vår PFU-strømming på din nettside

Powered by Labrador CMS