Forfatter Tore Kvæven ble både portrettert og konfrontert med tidligere uttalelser i en Morgenbladet-artikkel. Nå klager han avisa til PFU.

Pressens Faglige Utvalg

Forfatter klager Morgenbladet til PFU

PFU avviste forenklet behandling.

Publisert

Et intervju Morgenbladet gjorde med forfatter Tore Kvæven i oktober i fjor, i forbindelse med lanseringen av romanen «Raudt støv», har ført til klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Etter PFU-sekretariatets vurdering lå Morgenbladet an til frifinnelse etter såkalt forenklet behandling, men i forrige ukes møte avviste PFU innstillingen. Saken ble plukket opp til full behandling, med tilsvarsrunde mellom partene.

Hevder mange overtramp

I klagen reagerer Kvæven blant annet på måten hans nye roman omtales i artikkelen, og mener omtalen utgjør anklager om høyreekstremt innhold og også inneholder faktafeil.

«I praksis er dette skuldingar om at romanen har ein islamofob, rasistisk og imperialistisk undertone som ikkje stemmer. Eg vart eg ikkje førelagt skuldingane under sjølve intervjuet, eller under sitatsjekken, og kunne difor ikkje imøtegå dei samtidig», skriver han i klagen som Journalisten har fått innsyn i.

Kvæven hevder brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse, 4.3 om bruk av stigmatiserende begreper, 4.1 om saklighet og omtanke, 3.9 om å opptre hensynsfullt, 3.2 om kildebredde og 4.13 om feilaktige opplysninger.

– Klagen er mottatt og lest, og vi skal håndtere saken i tråd med retningslinjene som gjelder for pressens selvdømmeordning, svarer Morgenbladets sjefredaktør Sun Heidi Sæbø om klagen.

Konfrontert med uttalelser

I den innklagede artikkelen konfronteres Kvæven med gamle kommentarfelt-uttalelser og debattinnlegg om blant annet innvandring og voldtektstall i Sverige, om manglende journalistisk dekning av drap på hvite bønder i Sør-Afrika, og om «sensur og propaganda i norsk skule».

I PFU-klagen mener Kvæven at det ikke poengteres tydelig nok at han i dag tar avstand fra disse uttalelsene fra en periode rundt 2010, og at artikkelen skaper et inntrykk av «haldningar som ikkje finst».

I ukene etter intervjuet fikk forfatteren publisert to innlegg hos Morgenbladet med refleksjoner om intervjuet og påstand om «lite redelige metoder». Han fikk også svar fra journalist Olaf Haagensen, som har byline på artikkelen.

Der skriver journalisten: 

«I artikkelen gir jeg uttrykk for at oppdagelsen av Kvævens tidligere politiske engasjement har satt romanen Raudt støv i et nytt lys for meg, og jeg nevner noen elementer i romanen som nå vekker andre tanker enn de gjorde før. Disse tankene beror på feillesninger fra min side, ifølge Kvæven. Til det vil jeg bare si, helt generelt, at det ikke nødvendigvis er sammenfall mellom det en forfatter mener å ha skrevet, og teksten leseren forholder seg til.»

Haagensen opplyser at han lar sjefredaktør Sæbø uttale seg om PFU-klagen.

Powered by Labrador CMS