Bistandsadvokat for kvinnen, Trine Rjukan (t.v.), og aktor Asbjørg Lykkjen.

Journalist tiltalt for voldtekt

Fornærmede: Voldtekt skjedde etter middag med kolleger

Tiltalte måtte forlate rettssalen under fornærmedes forklaring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 11. oktober startet hovedforhandlingen i rettssaken mot en mannlig journalist som er tiltalt for å ha voldtatt en kvinnelig kollega. Det er satt av fire dager til rettssaken i Oslo tingrett.

Ifølge tiltalen skjedde voldtekten i Oslo i februar 2021, da mannen og kvinnen var kolleger i et norsk mediehus. Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Tiltalte er representert ved forsvarer Mette Yvonne Larsen, mens Asbjørg Lykkjen er aktor og Trine Rjukan er kvinnens bistandsadvokat.

I forkant av fornærmedes forklaring tirsdag formiddag ble det klart at kvinnen hadde nedlagt begjæring om at tiltalte må forlate salen under hennes forklaring.

Etter en diskusjon blant dommerne ble det klart at fornærmedes begjæring ble innfridd av hensyn til sakens opplysning. Tiltalte fikk et tilstøtende rom med bilde- og lydoverføring under kvinnens forklaring.

Var gode kolleger

Den fornærmede kvinnen forklarte seg om den aktuelle fredagskvelden i februar i fjor. Etter jobb reiste fornærmede hjem for å forberede en middag hun hadde planlagt med tre kolleger. Senere på kvelden, etter middagen og flere glass, inviterer de ytterligere to kolleger hjem til fornærmede, hvor en av dem var den tiltalte.

– Tiltalte og jeg har alltid vært gode kollegaer. Han var dyktig, flink, og vi er omtrent like gamle. Vi var veldig gode kolleger, men jeg har aldri vært med tiltalte på fritiden eller hatt interesse av å være det, sa kvinnen i retten.

Aktor Asbjørg Lykkjen.

Kvelden begynte å nærme seg slutten da tiltalte og en annen kollega ankom kvinnens hjem, og fornærmede beskriver seg selv som veldig beruset på dette tidspunktet, men de fortsatte å drikke.

– Det føltes veldig trygt – vi var jo hjemme, og jeg var med folk jeg stolte på. Jeg tenkte at det ikke gjorde noe at jeg var full.

Blant det siste fornærmede husker fra denne kvelden er at hun ble kvalm og gikk på toalettet for å kaste opp. Hun forklarer at tiltalte kom inn og ga henne et glass vann. Akkurat denne seansen er uklar for kvinnen, forklarte hun, men hun tror tiltalte forsøkte å kysse henne.

– Jeg har et minne av at jeg har lagt meg i sengen og at jeg vil spy en gang til, så jeg går på badet og gjør det. Etter det er alt svart for meg.

Melding fra tiltalte

Dagen etter våknet fornærmede tidlig, i en tilstand hun beskriver som livredd. I retten fortalte hun at hun da var alene i leiligheten, og at ytterdøren var ulåst, men at hun sendte melding til en av kollegene og spurte hva som hadde skjedd.

– Jeg var helt desperat etter å vite om noen hadde vært på rommet mitt, for jeg hadde umiddelbart en forferdelig følelse i kroppen. En frykt og en fysisk ubehagelig følelse, forklarte den tydelig pregede kvinnen.

Trine Rjukan er bistandsadvokat for fornærmede.

Samme dag oppsøkte hun overgrepsmottaket på legevakten.

Mens hun ventet på å bli undersøkt på legevakten fikk hun en melding fra tiltalte, som ba om at hun skulle ringe ham. Det gjorde hun ikke, men ifølge forklaringen forsøkte tiltalte å ringe henne gjentatte ganger.

Vanskelig å anmelde

Da kvinnen omsider fikk svar fra kollegaen hun sendte melding til tidligere på morgenen, svarte vedkommende at tiltalte var inne på soverommet hennes en liten time før de reiste fra leiligheten, forklarte fornærmede i retten. To kolleger satt i stuen på dette tidspunktet.

– Å miste kontrollen over sin egen kropp på den måten, og føle at noen har brukt kroppen din uten at du har hatt mulighet til å si imot, har jeg slitt mye med i ettertid, forklarte fornærmede og la til:

– Og det er veldig vanskelig når det er en kollega. Det gjør alt mye mer komplisert. Han var en person som folk likte, folk var glad i, og det å velge å anmelde ham for voldtekt var veldig vanskelig. Men jeg visste også at mine verdier og norske lover er imot det han gjorde mot meg.

Festkulturen i det aktuelle mediehuset ble også tatt opp da tiltaltes forsvarer stilte spørsmål til fornærmede.

– Mediehuset er en arbeidsplass med både unge og eldre ansatte. Når du spør om kulturen vil jeg si at det er veldig godt miljø. Folk støtter hverandre og er gode kolleger og venner, svarte kvinnen.

Tiltalen gjelder brudd på straffelovens paragraf 291, for «seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen». Handlingen omfatter ifølge straffelovens paragraf 292 en minstestraff på tre års fengsel.

Det er også nedlagt påstand om erstatning til fornærmede.

Tiltalte starter etter planen sin forklaring senere i dag, tirsdag. Flere kolleger er innkalt til å vitne i rettssaken de neste dagene.

Powered by Labrador CMS