Josimars kvinnefotballspesial, der blant andre Ada Hegerberg ble intervjuet, utløste en større debatt etter at hun kom med kritikk av Norges Fotballforbund.
Josimars kvinnefotballspesial, der blant andre Ada Hegerberg ble intervjuet, utløste en større debatt etter at hun kom med kritikk av Norges Fotballforbund.

Norges Fotballforbund klager Josimars kvinnefotball-spesial inn for PFU

Sitter langt inne å klage, skriver NFF.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Med så mye oppmerksomhet som NFF vies fra pressens side, er det ikke alltid vi opplever at det journalistiske håndverket er optimalt. Det sitter imidlertid langt inne for NFF å klage til PFU. Små feil må en stor aktør som NFF leve med, skriver Norges Fotballforbund (NFF) i en nylig klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Men i denne runden har NFF valgt å gjøre et unntak for fotballmagasinet Josimar, som er klaget inn for brudd på tre punkter i Vær varsom-plakaten:

  • 3.2 – valg av kilder og kontroll av opplysningene som gis er korrekte
  • 4.2 – skille mellom faktiske opplysninger og hva som er kommentarer
  • 4.14 – retten til samtidig imøtegåelse

– Ble aldri konfrontert

Klagen går på flere artikler i Josimar nummer fire i år, en spesialutgave som i sin helhet var viet kvinnefotball.

NFF, ved generalsekretær Pål Bjerketvedt, klager Josimar inn for PFU.
NFF, ved generalsekretær Pål Bjerketvedt, klager Josimar inn for PFU.

NFF reagerer spesielt på beskrivelser fra en samtale mellom Obos-direktør Daniel Kjørberg Siraj og NFFs kommersielle direktør Erik Loe. Påstandene er gjengitt både i en artikkel og bladets leder, og lyder blant annet at Loe skal ha takket nei til Obos-bidrag og uttalt at kvinnefotball ikke var «kommersielt interessant».

Ifølge NFF har de aldri fått svare på disse påstandene. Loe svarte med en generell kommentar på en tekstmelding fra Josimars journalist om det at «kommer kritikk mot deg og hvordan du som kommersiell direktør i NFF håndterte kvinnesiden», men ble aldri konfrontert med de spesifikke påstandene, mener NFF.

Fotballforbundet trekker også fram at da Morgenbladet publiserte det samme intervjuet senere, ga avisa ny anledning til tilsvar før saken kom på trykk.

Klager inn oppfølgingsintervju

Et intervju med NFFs kommunikasjonssjef Svein Graff er også klaget inn. NFF mener her at dette ikke fremstår som et rent intervju, men at journalistens egne kommentarer og tolkninger er bygget inn i spørsmålene.

Intervjuet er publisert på Josimars nettside, og tar form som et lengre spørsmål-og svar-intervju gjort over e-post.

Intervjuet er gjort i forbindelse med et annet intervju Josimar hadde på trykk i sin temautgave med fotballspiller Ada Hegerberg. Et intervju som utløste en større debatt etter at hun kom med kritikk av NFF. Hegerbergs kollega Martin Ødegaard var en av dem som engasjerte seg, og var kritisk til timingen og det som ble sagt i intervjuet.

Ser fram til behandling

NFF mener artikkelen har et «svært uklart format», og at innledningen til intervjuet med Graff fremstår som en kommentar.

– Skillet mellom hva som er henholdsvis reportasje og kommentar blir ytterligere utydelig ved at Josimar – som selv hadde publisert intervjuet med Hegerberg, som dannet utgangspunkt for denne debatten som var oppstått – også er en aktør. Josimars redaksjon opptrer dermed i én og samme artikkel både som kommentator, fakta-formidler og aktør, skriver NFF.

Klagen er signert NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt, tidligere sjefredaktør og administrerende direktør i NTB.

Sekretariatet til PFU opplyser at det er satt i gang klagebehandling, og Josimar-redaktør Håvard Melnæs forteller at de jobber på responsen på klagen.

– Vi skriver på tilsvaret nå og ser frem til at PFU behandler klagen fra NFF, skriver Melnæs på SMS til Journalisten.

Graff har tidligere rettet kritikk mot Josimar, om samme sakskompleks, i debattinnlegg hos Medier24. Melnæs har svart med et eget, kritisk innlegg, men sier seg enig i at intervjuet med Graff ble for kommenterende i stilen og preget av for subjektive ordvalg.

Powered by Labrador CMS