Fotokontrakten til Janet Jackson ble drøy kost for norske pressefotografer. (faksimile)

Boikotter Janet Jackson

Så grov fotokontrakt at Oslo-avisene dropper hele konserten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld spiller Janet Jackson en såkalt intimkonsert i Folketeatret i Oslo. Men det blir uten fotografer fra de større norske avisene til stede, og det blir heller ingen anmeldelser i Aftenposten, Dagsavisen, VG eller Dagbladet.

Janet krever copyright

Fotokontrakten, som Janet Jacksons management krever at fotografer skal skrive under på for å slippe til på konserten, innebærer blant annet at hennes selskap skal ha alle rettigheter (inklusive opphavsrett) til bildene som blir tatt. Videre krever kontrakten at eventuell framtidig bruk av bildene først må forhåndsgodkjennes av Janet Jackson i hvert enkelt tilfelle – samtidig som bildene utelukkende skal kunne brukes til nyhetsartikler som er relatert til konserten de ble tatt på.

Som et siste punkt i kontrakten redegjør Janet Jacksons selskap Juggernaut Productions også for de juridiske konsekvenser – med trusler om store erstatningskrav – som et eventuelt brudd på fotokontrakten vil kunne innebære.

Vil ikke anmelde

– Denne kontrakten er så grov at vi vel knapt har sett noe liknende. Det er utenkelig for oss å skrive under på fotokontrakten, og i solidaritet med våre fotografkolleger lar vi derfor også være å skrive noe fra konserten, sier VGs musikkjournalist Stein Østbø.

– Også vi boikotter konserten, slik vi pleier å gjøre når vi får presentert slike fotokontrakter. Jeg er glad at også VG har landet på dette standpunktet, for det er viktig at vi står sammen hvis vi skal klare å få bukt med problemet, sier musikkjournalist Sven Ove Bakke i Dagbladet.

Dagsavisen pleier ofte å anmelde konserter uten bilde, fordi de mener leserne har krav på å vite hva som skjer.

– Vi har ikke innført noen ny prinsipiell linje, men akkurat denne kontrakten er så ille at vi gjør som de andre Oslo-avisene. Vi kommer ikke til å være tilstede under konserten, sier kulturredaktør Mode Steinkjer i Dagsavisen.

Aftenpostens musikkjournalist Cecilie Asker bekrefter i en sms til Journalisten at også de har bestemt seg for ikke å anmelde konserten grunnet fotokontrakten.

 

 

 

Powered by Labrador CMS