Skeptiker og forfatter John Færseth. Foto: Glenn Slydal Johansen

— Fremstiller meg som løgner

Forfatter John Færseth PFU-klager Nationen for å ha beklaget hans uttalelser om norsk nettsteds lenking til antisemittisk innhold.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I mai publiserte Nationen en dobbelside der forfatter John Færseth hevdet at motstanden mot genmanipulering (GMO) ble kuppet av konspirasjonsteorier. Han kritiserte blant annet valget av redaktør for nettsteder Monsanto.no, Tore B. Krudtaa som en av talerne under en markering foran Stortinget i fjor.

Færseth skrev at nettstedet lenker ukritisk til useriøse konspirasjonssteder og sider med antisemittisk innhold. Krudtaa var også intervjuet i saken.

PFU-klage

Den 28. mai trykket nasjonen en beklagelse til Krudtaa, der det beklages at de har viderebrakt slike beskyldninger. Krudtaa var sitert på at han tar avstand fra antisemittisme og ikke har delt eller lenket opp slikt innhold. Dette har fått Færseth til å reagere, og han klager nå inn Nationen for PFU.

- Det jeg reagerer på er at Nationen trykker en uforbeholden beklagelse til Monsanto-redaktøren. De beklaget at det var gitt inntrykk av at nettstedet lenker til konspiratoriske og anti-semittiske nettsider. Det gjør at jeg fremstår uetterrettelig og ikke snakker sant. Jeg kan dokumentere disse lenkene, sier John Færseth.

- Jeg mener det er et åpenbart brudd på god presseetikk. Avisen skulle ha kontaktet meg slik at jeg kunne få dokumentere påstandene.

Kun kontaktet for reportasjen

Færseth ga tidligere i år ut boken KonspiraNorge der han tar for seg det konspirasjonsteoretiske miljøet i Norge. Han ble kontaktet av Nationen i forbindelse med en reportasjen om GMO-motstandernes legitimet.

- Var du kjent med hvordan uttalelsene dine ville bli brukt i reportasjen?

 - Ja. Og der får Krudtaa også svare for seg. Det er helt greit. Det er beklagelsen som kom noen dager etterpå jeg klager på.

 - Kontaktet Nationen deg i forkant av beklagelsen?

 - Nei. Det var kun i forbindelse med reportasjen. Da jeg ble kjent med at beklagelsen var trykket, tok jeg kontakt med journalisten på epost. Der sendte jeg henne lenker hvor jeg viser at Monsanto.no lenker videre til det Krudtaa benekter.

 Han har ikke fått svar på denne eposten eller hørt noe annet fra Nationen i etterkant. Det synes han også er både underlig og kritikkverdig.

- Vet du hvorfor Nationen trykket beklagelsen?

- Det har jeg ingen formening om.

Ikke part i saken

Ansvarlig redaktør Mads Yngve Storvik kan fortelle at beklagelsen er journalistisk begrunnet.

- Vi gjorde to feil. I den artikkelen som kom på trykk var vi for utydelige til at Krudtaa fikk imøtegå påstandene. Journalisten har spurt ham om det i intervjuet, men på trykk er påstandene om lenking til anti-semittiske nettsteder så grove at det eksplisitt burde stått hans svar i teksten. Den andre feilen var at vi selv ikke hadde sjekket nettstedet på forhånd.

 - Hvorfor kontaktet dere ikke Færseth i forkant av beklagelsen?

 - Han er ikke part i saken, og han er heller ikke omtalt i beklagelsen. Det er vår journalistikk vi beklager. Det er vi som ikke var presise nok, og det er vi som fremsetter beskyldningene på trykk og da er det han vi har gjort det mot vi skal forholde oss til. Vi har ikke tatt stilling til innholdet i saken.

Endret nettutgaven

Storvik var ikke kjent med John Færseth nå har klaget avisen inn til PFU. Men var oppmerksom på at det kunne skje.

- Det må Færseth gjerne gjøre. Og så skal vi gi et skriftlig svar der, om PFU vil ta den til behandling. Det blir interessant å se om de vil ta i en slik sak. Vi har som sagt ikke omtalt ham.

 - Ble dere kontaktet av Tore B. Krudtaa i forkant av beklagelsen?

- Ja, selvfølgelig ble vi det. Ellers ville vi ikke kommet på at vi skulle beklage dette. Han reagerte på måten han ikke fikk imøtegå påstandene.

I nettutgaven av artikkelen er avsnittet der det vises til lenking av anti-semittiske nettsider nå tatt ut. Storvik begrunner dette med at det skaper støy for artikkelens øvrige tema; båndene mellom GMO-motstand og konspirasjonsteoretikere.

(Skrivefeil i Krudtaas navn rettet)

Powered by Labrador CMS