KrF fikk i sluttspurten de tre regjeringspartiene med på at regjeringen skal utrede et NRK-kor. Her KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad i samtale med Høyres Henrik Asheim. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Statsbudsjettet:
Kringkastingskor i NRK kan koste lisensbetalerne opp mot 200 millioner kroner

Kristelig Folkeparti fikk budsjettpartnerne med på gammelt forslag i statsbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sent tirsdag kveld presenterte regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre budsjettavtalen for neste år som er inngått med stortingspartner Kristelig Folkeparti (KrF).

For mediefeltet øker pressestøtten med fem millioner kroner, og det gis et ekstra tilskudd til samiske aviser, også på fem millioner kroner.

Usikker k-sjef

Men i budsjettavtalens såkalte verbalforslag, som ikke følges av penger, er det kommet inn et punkt som angår NRK:

«Stortinget ber regjeringen vurdere opprettelsen av et profesjonelt kringkastingskor i tilknytning til NRK som etter modell fra Kringkastingsorkesteret skal ha institusjonelle forutsetninger til å drive stabil kunstnerisk virksomhet på høyt nivå.»

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har ikke sett forslaget når Journalisten ber om en kommentar.

Budsjettpartnerne Henrik Asheim fra Høyre, Kjell Ingolf Ropstad fra KrF, Abid Raja fra Venstre og Helge Andre Njåstad fra Frp er enig om å be regjeringen vurdere å opprette et kringkastingskor. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

– Men bak ligger det helt sikkert et ønske om å støtte norsk musikk og korsang. Om den beste måten å gjøre det på, er at NRK oppretter eget kor, eller at man styrker og samarbeider med eksisterende miljøer, er jeg usikker på. Vi får vurdere når vi bedre kjenner intensjonene bak forslaget, skriver Eriksen i en tekstmelding til Journalisten.

Han er kjent med at KrF også tidligere har ivret for et kringkastingskor lagt til NRK. I 2016 falt et forslag KrF fremmet til Stortinget. Bare SV og Miljøpartiet De Grønne stemte den gang for forslaget.

Forventer rask utredning

KrFs kulturpolitiske talsmann Geir Jørgen Bekkevold bekrefter overfor Journalisten at det var de som fikk blåst nytt liv i forslaget gjennom årets verbalforslag. Han har tro på at det nå er gode muligheter for å realisere ideen ettersom regjeringspartiene nå stiller seg bak den.

– Det gjør at vi får en utredning. Jeg tror noe av motstanden har handlet om at man ikke har sett for seg hvordan det skal finansieres. Det er ikke sikkert at dette vil koste staten noe, sier Bekkevold til Journalisten.

Han viser til at NRKs kringkastingsorkester i dag finansieres over lisensen, som alle med TV som kjent betaler. Det jobbes for øvrig politisk med å endre måten NRK finansieres på.

Bekkevold begrunner forslaget om et nasjonalkor med at korbevegelsen i Norge er stor.

– Det er mye korvirksomhet i Norge. Men vi trenger flere kor på et høyt nivå. Vi vet hvor bred støtte kringkastingsorkesteret har, og jeg tror at et kringkastingskor ville fått bred støtte og stor betydning for korvirksomheten i Norge. Flere profesjonelle kor vil sette oss på det internasjonale korkartet, og det kan si noe om nivået Norge skal være på når det gjelder kor.

– Men NRK driver med medievirksomhet og ikke kor?

– Jo, men samfunnsoppdraget til NRK er veldig bredt. Det handler ikke bare om nyhetsformidling, men om å gi seere og lyttere gode opplevelser. Det ville blitt ramaskrik hvis NRK la ned kringkastingsorkesteret. Jeg tror det går fint an å begrunne et slikt kringkastingskor.

200 millioner kroner

Bekkevold ler litt når Journalisten spør hvor mange personer koret skal bestå av.

– Eller 100, ler han når Journalisten nevner 20 som et tall.

Mer alvorlig sier han at størrelsen på koret skal utredes sammen med finansieringen.

– Det må vi komme tilbake til. Det må vi være i dialog med NRK om også. Det er alltid smart å være i dialog med de som skal forvalte.

Til NTB sier Bekkevold at koret kan koste lisensbetalerne opp mot 200 millioner kroner.

– Summen for et kor, sett i lys av hva Kringkastingsorkesteret koster, kan ligge rundt 200 millioner kroner i året, sier Bekkevold til NTB, og understreker at dette kun er et tenkt tall.

Tidsløpet er ikke helt klart, men Bekkevold forventer at kulturminister Trine Skei Grande (V) følger opp forslaget som regjeringspartiene nå stiller seg bak.

– Jeg regner med at regjeringen går i gang med dette ganske umiddelbart. Jeg vet at Kulturdepartementet har mye å gjøre, men jeg vil tro at man ikke trenger veldig lang tid på å utrede dette.

PS! Koret Sølvguttene har en NRK-tilnytning ved at det på 1960-tallet ble slått sammen med Norsk Rikskringkastings (NRKs) Guttekor.

Powered by Labrador CMS