Fra NRK Brennpunkt-dokumentar om Gud Menighet.

PFU behandler klage mot Brennpunkt-dokumentar om Guds Menighet: – Saken er ikke belyst på best mulig måte

Her er sakslista for neste møte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For første gang siden pandemien traff Norge skal Pressens Faglige Utvalg (PFU) møtes fysisk. Det skjer førstkommende tirsdag i Pressens hus.

Blant sakene som skal behandles er klagen mot NRK Brennpunkt-dokumentaren om Guds Menighet.

Guds Meningshet er tredje episode i en dokumentarserie hvor Brennpunkt-redaksjonen ser på lukkede, kristne trossamfunn. De andre episodene tar for seg Smiths venner og Jehovas vitner. Episoden med Smiths venner er også klaget inn til PFU.

«Denne klagen handler ikke om at vi er blitt objekt for NRKs journalistikk. Vi aksepterer at en del av medias oppdrag er 'å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold', slik Norsk Presseforbund slår fast i Vær Varsom-plakaten (VVP) punkt 1.4. Som en del av dette oppdraget anerkjenner vi retten NRK og andre redaksjoner har til å rette kritisk søkelys mot virksomheter som mottar offentlig støtte, som ikke er godt kjent av omverden, og hvor redaksjonen har mistanke om at det skjer kritikkverdige ting som offentligheten bør være kjent med», skriver Ørsnes Privatskole i klagen.

Skolen driftes av menigheten og får søkelyset rettet mot seg i dokumentaren.

«Det vi klager på, er måten NRK har valgt å løse denne oppgaven på, sett opp mot de presseetiske kravene Vær Varsom-plakaten stiller og de pliktene en redaksjon pådrar seg i utøvelsen av kritisk journalistikk», skriver klager - og videre:

«Vi er ikke blitt behandlet rettferdig. Saken er ikke belyst på best mulig måte, og det er ikke tatt nødvendige forbehold i fremstillingen.»

NRK avviser brudd på god presseskikk.

Les PFUs-sekretariatets oppsummering av klagebehandlingen.

Her er sakslista:

Åpne saker:

Lukkede saker

  • Advokat Benedicte de Vibe på vegne av klient mot Smaalenenes Avis
  • NN mot Namdalsavisa
  • Sofie Kampen mot iFinnmark
  • NN mot Rana Blad
  • Advokat Rødser på vegne av NN mot Filter Nyheter

Journalisten strømmer alle de åpne sakene fra møtet. Fra klokken ni onsdag 25. august.

Vi åpner også for at andre medier kan bruke vår video-strømming på sin nettside. Helt gratis. Det er også mulig å laste ned videoene i ettertid hvis man ønsker å vise hele eller deler av PFU-behandlingen i egen videoløsning.

Videoklippene ligger etter møtet tilgjengelig på Vimeo og Youtube.

Powered by Labrador CMS