Hagen ser ulovlig på tv

Frp-formann Carl I. Hagen ser ulovlig på norsk tv når han oppholder seg i sitt spanske feriehjem. - NRK får ikke dobbel lisens av meg, sier Hagen til Journalisten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- NRK er lisensfinansiert, og bør være hoppende glad hvis folk ser på sendingene også i utlandet, mener Carl I. Hagen. Han tar inn alle de norske rikskanalene i Spania-huset sitt.

Hagen er ikke alene om å ta inn norske tv-kanaler på ulovlig vis i Spania. Som Journalisten skriver i dagens papirutgave hevder NRK at spanske selskaper tar ned de ordinære sendingene til NRK1 fra satellitt og distribuerer kanalen på piratvis til titusenvis av nordmenn i landet. Dette har undergravd økonomien til satellittkanalen NRK International, som legges ned 1. juli.

Det er et åpent spørsmål hvor mange av abonnentene som er klar over at de ser illegalt på norsk tv i Spania.

Ingen avtaler

- NRK har ikke inngått noen avtaler som gir spanske operatører lov til å distribuere våre sendinger der nede, sier områdeansvarlig for betal-tv i NRK, Sophia Fergus, til Journalisten.

Distrubusjonsselskapene tar ned de ordinære sendingene fra NRK1 ved hjelp av store parabolantenner, og sprer signalene videre til abonnentene via kabel eller lokale link-nettverk. Mot betaling, selvsagt. En av de som mottar NRK1 på link er Carl I. Hagen, som har feriehus på Costa Blanca sørøst i Spania.

- Det kan godt være at jeg er blant dem som uvitende ser ulovlig på tv. Jeg har spurt selskapet som distribuerer tv-kanalene om det skjer på legalt vis, og fått bekreftende svar. De hevder at det ikke er snakk om piratvirksomhet. Jeg får inn både NRK1, TV 2, TV3 og TVNorge der nede, forteller Hagen.

Krypterte sendinger

Også hos TV 2 får Journalisten bekreftet at de som ser deres sendinger i utlandet, gjør det på ulovlig vis.

- Vi har kun rettigheter til å sende serier, filmer og den slags i Norge. Derfor krypterer vi satelittsendingene våre, men det er dessverre tilstrekkelig å ta med seg et dekrypteringskort på ulovlig vis ut av landet. Da kan man ta ned signalene ved hjelp av store parabolantenner. Det er det som skjer i Spania, sier transmisjonssjef John Kjellevold i TV 2.

- Hvilke tanker gjør du deg i forhold til å se ulovlig på tv, Hagen?

- Jeg må vite mer om hva som er ulovlig. Jeg betaler jo lisens til NRK, og skjønner egentlig ikke hva de skal mase med hvis jeg ser på sendingene deres i Spania. Særlig hvis det ikke koster dem noe ekstra. NRK får ikke dobbelt betalt av meg, sier Hagen.

Kjemper mot NRK

Frp-formannen er kontaktet av Norsk Forening Costa del Sol, som kjemper mot NRKs beslutning om å legge ned NRK International. Hagen har bedt en av sine rådgivere på Stortinget om å undersøke hvilke kostnader og seertall som er aktuelle for NRK International.

Ifølge Journalistens kilder har Telenor, som distribuerer kanalen til utlandet, tapt 12-13 millioner kroner årlig. Hovedårsaken er at piratdistribusjonen av NRK1 i Spania har ført til at bare i underkant av 1.000 nordmenn i landet abonnerer på NRK International.

- Vi vil ta stilling til om vi skal engasjere oss i saken når vi har fakta på bordet. Jeg vurderer muligheten av å foreslå at Stortinget gir en bevilgning til NRK, slik at selskapet kan fortsette sendingene til NRK International. Det blir i tilfelle en parallell til bevilgningene til fly- og jernbaneselskap, uttaler Carl I. Hagen.

Så spørs det om han går over fra ulovlige NRK1-signaler tilden legale NRK International hvis han selv bidrar til at Stortinget redder kanalen.

Powered by Labrador CMS