Debatt:

Fungerende forsideredaktør i NRK, Kathrine Hammerstad.

Innhold om minoriteter er viktig for NRK.no-fronten

Synd at det etterlatte inntrykk blir noe annet, skriver NRK-ledere om Journalisten-artikkel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentenes egne synspunkter.

I en nettsak på Journalisten.no, om arbeidet med NRK Kvensk-redaksjonens artikkel «De bor over hele landet – få vet hvem de er», er det etterlatte inntrykk gjennom vinklingen at NRK Kvensk måtte vente i to måneder for å få vår nettartikkel publisert på NRK.no – fordi det er utfordrende å nå NRKs forside med minoritetsstoff. Det er en kobling vi ikke kjenner oss igjen i.

NRK.no publiserte 16. mars, på kvenfolkets dag, NRK Kvensk-redaksjonens til nå mest gjennomarbeidde og omfangsrike artikkel siden tilbudet til denne språklige minoriteten ble etablert på nett i 2017. I tillegg til denne saken hadde vi også quiz om kvener og inviterte publikum til dialog – alt sammen bredt presentert på NRK.nos forside.

I artikkelen på Journalisten.no forteller medarbeidere fra NRK sin kvenskredaksjon om innholdet og arbeidet med saken. NRK-artikkelen om er ikke skrevet i et hendelsesnyhetsformat, men er en historie om fornorskningen, og om fem kveners opplevelse av å finne sin identitet i et moderne Norge.

Publiseringsplanlegging er alltid en viktig del av samarbeidet mellom frontdesken til NRK.no og redaksjonene som lager innhold i langlesningsformatet. Gjennom dialogen mellom NRK.no og NRK Kvensk under arbeidet med denne saken tidligere i vinter ble konklusjonen å sette publisering til kvenfolkets dag, fordi den da kunne bli en del av en større NRK-dekning av denne dagen.

Det er gledelig at andre redaksjoner, som Journalisten i dette tilfellet, også ønsker å løfte frem det kvenske/norskfinske, og omtale NRKs arbeid med vårt oppdrag for denne minoriteten. Det som imidlertid blir helt feil med vinklingen hos Journalisten, er at NRK-saken måtte vente fordi den handler om en språklig minoritet, slik det skapes et etterlatt inntrykk av gjennom tittel og ingress. Dette var en del av ordinær publiseringsplanlegging i samarbeid mellom frontdesken og NRK Kvensk, der målet var å løfte og synliggjøre det kvenske på NRK.nos forside. NRK.no-fronten forvalter og presenterer innhold fra alle innholdsmiljøene i hele NRK, og legger stor vekt på at denne bredden skal gjenspeile seg i sluttproduktet som presenteres for publikum. Innhold om minoriteter er en viktig del av dette oppdraget.

På en festdag av stor verdi og kulturell betydning for mange mennesker, og der NRK har viet stor oppmerksomhet til den kvenske/norskfinske minoriteten, både i sin lokale og nasjonale dekning, er det synd at det etterlatte inntrykk blir noe annet enn at NRK Kvensk gjennom sin dekning er svært viktig for hele NRK. Dette inntrykket håper vi med dette er korrigert.

Powered by Labrador CMS