Per Halvorsen er klubbleder for Norsk Journalistlag i Psykologtidsskriftet.

Journalistene i Psykolog-tidsskriftet har sendt brev til sentralstyret

Mener faktagrunnlag for journalistkutt i beste fall er villedende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når sentralstyret for Norsk psykologforening møtes torsdag 2. desember, har samtlige medlemmer fått tilsendt brev fra journalistene i Psykologtidsskriftet som foreningen eier og utgir.

Journalisten har i flere artikler dekket prosessen i tidsskriftet som foreløpig har medført at én av tre ansatte med journalistkompetanse har fått sluttpakke. De tre journaliststillingene i redaksjonen skal bli til én.

Nødvendige endringer på veien mot «mindre journalistikk, mer fagformidling», har foreningens president, og sentralstyrets leder, Håkon Skard flere ganger uttalt. Ønsket er at Psykologtidsskriftet skal vie seg mer til å bli et vitenskapelig tidsskrift, indeksert i prestisjefulle databaser.

Slakter faktagrunnlag

Journalister i tidsskriftet har tidligere uttalt seg kritisk hos Journalisten om både faktagrunnlaget for og gjennomføringen av prosessen med bemanningen.

Nå har journalistene samlet seg om et brev til sentralstyret, der de redegjør for sine opplysninger og argumenter, og spør hva sentralstyremedlemmene mener om faktagrunnlaget og kvaliteten på prosessen.

Der gjør de klart at de mener vesentlige deler av faktagrunnlaget for endringsprosessen er feil eller i beste fall villedende.

Journalistikk står ikke i veien for å bli indeksert, og indeksering i internasjonale databaser har uansett ikke noe å si for statusen som vitenskapelig tidsskrift, er kjernen i journalistenes argument.

Psykologiprofessor Ole Jacob Madsen har også kritisert bakgrunnen for prosessen i et nylig innlegg i tidsskriftet.

– Bør være sikker

– Det vi først og fremst ønsker å gjøre, er å bidra til at sentralstyret kvalitetssikrer sitt eget beslutningsgrunnlag om å reorganisere tidsskriftet, med de dramatiske følgene det får. Når man setter i gang så drastiske endringer, bør man være sikker på at det man gjør er godt fundert, sier journalist og klubbleder for Norsk Journalistlag i tidsskriftet, Per Halvorsen, til Journalisten.

Journalistene har oppfattet at konsekvensene av bemanningsendringene ikke har vært oppe til reell drøfting i sentralstyret.

– Det er noe av bakgrunnen for at vi sender brev, for å bidra til en informert diskusjon, sier Halvorsen.

– Underlig påstand

Klubblederen har merket seg foreningspresidentens utsagn om at endringene «ikke skal få store konsekvenser for profilen ut mot leserne».

– En underlig påstand. Hvorfor settes denne prosessen i det hele tatt i gang hvis leserne ikke skal merke det?

Journalistene har sendt tre spørsmål til alle sentralstyremedlemmene:

  • Hva mener sentralstyret om faktagrunnlaget for organisasjonsendringene?
  • Hvilke undersøkelser har sentralstyret foretatt for å sjekke om faktagrunnlaget er korrekt?
  • Hva er sentralstyrets oppfatning av kvaliteten på omorganiseringsprosessen?

Foreningspresident Håkon Skard bekrefter torsdag ettermiddag at sentralstyret har mottatt et brev, og skriver i en e-post at de vil besvare dette internt.

Powered by Labrador CMS