Må betale for Melodi Grand Prix

NRK-lisensen øker med 99 kroner i 2010. Noe av økningen går til å dekke utgifter til European Song Contest.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi regner med at European Song Contest vil koste NRK netto 120-130 millioner kroner. Den ekstrakostnaden er det ikke tatt høyde for i budsjettet for 2010, påpeker kringkastingsdirektør Hans-Tore Bjerkaas.

30 kroner til økt aktivitet

Totalt får NRK 4461 millioner kroner over statsbudsjettet til neste år. Økningen blir finansiert ved at NRK-lisensen går opp med 92 kroner før moms, til 2254 kroner. Medregnet 8 prosent moms betyr det at NRK-lisensen neste år blir kr. 2434. Det tilsvarer en økning på 4,2 prosent.

Av økningen før moms på 92 kroner går 62 til å kompensere for pris- og lønnsvekst, mens 30 kroner kan brukes til nysatsinger og økt aktivitet.

– Vi er fornøyd med budsjettet. Det er i tråd med det vi ba om, før vi vant European Song Contest. Men seieren i Moskva gjør 2010 til et ekstra krevende år for NRK, sier Bjerkaas.

Senker tempoet

Bjerkaas anslår nettokostnaden til å arrangere European Song Contest til å være 120-130 millioner kroner. Dette er det ikke tatt hensyn til i budsjettet for 2010.

– For å dekke inn dette må vi redusere noe på tempoet i aktivitetsøkningen og nyskapningene. Det håper vi på myndighetenes forståelse for, sier Bjerkaas.

I statsbudsjettet pekes det også på at NRK har fått innsyn i distributørers abonnementsregistre, noe som kan redusere antall seere uten lisens – og dermed øke NRKs inntekter.

– Bedre kontroll har ført til en økning i antall lisensbetalere de siste årene, og adgangen til abonnementsregistre vil kunne innebære en fortsatt økning. Men hvor stor denne eventuelt vil være i kroner tør jeg ikke tallfeste her, sier Bjerkaas.

Powered by Labrador CMS