Harald Stanghelle kritiserte blant annet regjeringen i sin tale på redaktørforeningens høstmøte mandag. Foto: Roger Aarli-Grøndalen

Stanghelle refser regjeringen for lite åpenhet

– Det som skjedde var et hån mot den lovede åpenheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Harald Stanghelle er ikke fornøyd med Solberg-regjeringens åpenhet. Det kom fram da han mandag holdt sin siste åpningstale på Høstmøtet som styreleder for Norsk Redaktørforening (NR).

– Vi ser at offentlig ansattes ytringsfrihet og varslervern er under press fordi offentlig forvaltning lider av et omdømmehysteri, og har fått det for seg at omdømmebygging visstnok er det viktigste de driv med, sa Stanghelle.

Les hele talen her.

Han mener det ikke står bedre til med åpenheten sju år etter terroren 22. juli 2011, da politikerne manet til mer åpenhet og mer demokrati. Stanghelle er kritisk til at regjeringa ikke har fått på plass et aksjonærregsiter, fire år etter at stortinget ba om det.

Den avtroppende styrelederen stiller disse retoriske spørsmålene:

– Er det dette Erna Solberg og regjeringa mener med «mer åpenhet», eller er det slik at dette mer «mer åpenhet» er reservert for de høystemte talene og ikke hverdagen etterpå?

Stanghelle er kritisk til at regjeringa ville lukke dørene da Stortinget skulle behandle riksrevisjonens rapport om objektsikring. Han mener at dette ikke ble gjort for ikke å skade rikets sikkerhet, men for at regjeringa ville skjerme seg selv.

– Solberg-regjeringa misbrukte gradert-stemplet for å skjerme seg for ubehagelig kritikk. Det var ikke rikets sikkerhet regjeringa skulle beskytte. Det var seg selv. Det som skjedde var et hån mot den lovede åpenheten. Det var en skam for regjeringen.

Følg hele NRs høstmøte her.

Stanghelle trekker også fram åpenhetskulturen i departementene, som fikk kritikk i Riksrevisjonens rapport som kom i fjor.

– På forsommeren i fjor la Riksrevsjonen fram et stort og grundig arbeid der Solberg-regjeringas forhold til offentlighetsloven ble granska. Den viste viste hyppige lovbrudd, massiv systemsvikt og overdrevent hemmelighold.

Han siterte videre riksrevisor Per Kristian Foss.

– I den norske forvaltninga er det «kultur for forsiktighet og en redsel for åpenhet», for å låne ei formulering frå riksrevisor Per Kristian Foss, sa Stanghelle.

Journalisten har tatt kontakt med Statsministerens kontor for å få en kommentar til denne kritikken, men har ennå ikke fått svar.

Powered by Labrador CMS