Hemsedal-saken skapte store reaksjoner, og Kvinnefronten arrangerte støttedemonstrasjon for kvinnen som anmeldte. Foto: NTB scanpix

Ny beklagelse fra VG: Sletter artikkel om Hemsedal-saken

Beklager overfor de tre anklagede mennene i saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

VG beklager og trekker en artikkel avisa først publiserte 4. mars i fjor, skriver avisa selv under fanen «VG beklager».

Artikkelen omhandlet den omstridte frikjennelsen i saken som har blitt kjent som Hemsedal-saken, der tre menn som sto tiltalt for gjengvoldtekt ble frikjent av et mindretall av dommerne i Borgarting lagmannsrett høsten 2016. De tre mennene ble likevel dømt til å betale oppreisningserstatning til kvinnen.

Frikjennelsen skapte store reaksjoner. Flere aviser, først VG, publiserte saker der kvinnen som hadde anmeldt mennene etter et nachspiel i Hemsedal sto fram og fortalte sin historie.

Det er imidlertid et lengre intervju fra 2018 VG nå har slettet. Avisa skriver selv:

«Hendelsesforløpet i Hemsedal ble gjenfortalt med utgangspunkt i lagmannsrettens dom, men VG videreformidlet også kvinnens vurderinger utover ubestridte forhold uten å presisere hva som var hva. Dette medførte at enkelte uttalelser fra kvinnen fremsto som om de var hentet fra dommen.»

Og videre:

«VG gjorde feil da mennene skulle få anledning til å imøtegå alvorlige anklager rettet mot dem. Ingen av dem ønsket selv å kommentere saken, men advokatene uttalte seg på mennenes vegne. Advokatenes uttalelser, inkludert korrigeringer og presiseringer, ble ikke i tilstrekkelig grad videreformidlet til VGs lesere. Flere sentrale poenger ble aldri publisert. VG beklager at så ikke skjedde.»

VG skriver også at advokatene ønsket å gjøre leserne oppmerksomme på bevis som lå til grunn for frikjennelsen, og at tidligere medieomtale gjorde at det var viktig for mennene selv å få fram deres syn på saken.

«I denne saken handlet VG i strid med de presseetiske prinsippet om samtidig imøtegåelse og kravet til en balansert fremstilling. Vi skulle ha gjengitt langt mer av mennenes tilsvar, særlig med tanke på sakens alvorlige karakter. Artikkelen burde vært mer balansert og tatt større forbehold. Den er nå fjernet fra vårt arkiv. VG beklager overfor mennene», står det avslutningsvis.

Denne beklagelsen kommer få dager etter at VG gikk ut med at de trekker opplysninger i en sak fra mars, der de meldte at PST hadde satt opp et kamera som var hemmelige for daværende justisminister Tor Mikkel Wara og hans familie.

Journalisten har kontaktet VG-ledelsen med spørsmål om Hemsedal-artikkelen og beklagelsen. Digitalredaktør Ola Stenberg svarer at de ikke har ytterligere kommentarer utover beklagelsen publisert på VG.no.

Powered by Labrador CMS