Ifølge Viktoria Roshchinas arbeidsgiver, tv-kanalen Hromadske, ble hun presset til å spille inn en video der hun takker russiske styrker.

CPJ: Ukrainsk journalist sluppet fri etter ti dager – skal ha blitt presset til å lage russisk propaganda

Takker russiske styrker i video.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den ukrainske tv-reporteren Viktoria Roshchina har blitt løslatt av russiske styrker etter ti dager i fangenskap.

Det melder Comittee to Protect Journalists (CPJ), som igjen viser til Roshchinas arbeidsgiver, tv-kanalen Hromadske.

Roshchina forsvant 10. mars, da hun var på vei mot Mariupol.

Hromadske beskriver at Roshchina ble holdt fanget av russiske «okkupanter» som presset henne til å spille inn en video der hun benekter at hun har blitt holdt fanget. Videoen har blitt delt på pro-russiske medier og Telegram-kanaler, og er onsdag tilgjengelig på en Youtube-kanal tilknyttet russiske Donbass Today.

Ifølge videobeskrivelsen uttaler Roshchina at hun er takknemlig for at russiske styrker tilbød henne husly og at de reddet livet hennes ved å ikke slippe henne inn i krigsherjede Mariupol. Ifølge Hromadske var innspillingen en betingelse for å bli løslatt.

Roshchina skal fortelle sannheten om fangenskapet i nærmeste framtid, skriver kanalen på Twitter.

Ifølge CPJ har fire andre journalister fra det ukrainske nyhetsbyrået MV denne uka opplevd å bli anholdt av russiske styrker i byen Melitopol. Disse skal ha blitt løslatt etter kort tid.

– Russiske sikkerhetsstyrker og andre som opptrer på deres vegne må umiddelbart slutte å pågripe journalister som dekker krigen i Ukraina. Flere journalister har blitt meldt savnet eller blitt pågrepet på tvilsomt grunnlag siden krigen ble innledet, og tilfellene utgjør trakassering av pressen og struping av uavhengig journalistikk, uttaler CPJs programkoordinator for Europa og Sentral-Asia, Gulnoza Said.

Powered by Labrador CMS