Ingen vil ha Dagsavisen

I over ett år har Dagsavisen lett etter en pengesterk investor for å kunne videreutvikle avisen, men uten hell. Både A-pressen og Jens P. Heyerdahl takket nei.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ansvarlig redaktør Carsten Bleness og klubbleder Karin Fladberg er enige om at Dagsavisen kunne trenge en pengesterk investor, men hittil har de ikke funnet noen.

– Det hadde selvsagt vært hyggelig om vi hadde hatt en rik og idealistisk onkel, men vi har vendt oss til at vi ikke er rike, og vi depper ikke av den grunn. Vi har klort oss fast i en selvstendig posisjon, og er nå inne i en veldig spennende utviklingsprosess, sier Fladberg.

Også Bleness sier at det ikke hersker noen tvil om at Dagsavisen ønsker tilførsel av kapital.

– Vi ser oss om etter mulige eiere, men i øyeblikket ligger ballen død. Vi ser at vi har problemer med å satse. Vi ønsker å utvikle både papiravisen og nettavisen, men står alltid i den situasjonen at vi ikke har ressurser til å videreutvikle oss. Vi er selvfølgelig interessert i et eierskap. Stiftelsesmodellen er fin, hvis stiftelsen er rik, men en fattig stiftelse, eller i dette tilfellet, en stiftelse uten penger, er ikke nødvendigvis å anbefale. Men vi vil ikke ha en ny eier for enhver pris. Vi er opptatt av at Dagsavisens posisjon og profil må bevares. Hvis ikke, så er nytt eierskap ikke interessant, sier Bleness.

Valla dro i gang prosessen

Sonderinger for å finne fram til nye eiere for Dagsavisen skal ha hatt sitt utspring i LO-miljøet rundt Gerd-Liv Valla våren 2006, mens Valla fortsatt var styreleder i A-pressen. Både Valla og styremedlemmene Jan Davidsen (Fagforbundet) og Morten Øye (LO Stat) skal ha vært svært opptatt av å skaffe Dagsavisen en økonomisk tryggere og mer robust plattform.

På Norsk Redaktørforenings høstmøte i Molde i fjor tok generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils E. Øy, i egenskap av leder for Stiftelsen Dagsavisen kontakt med styrelederen i A-pressen, Erik Nord, og forberedte ham på en formell forespørsel fra Dagsavisen om eierskap i avisen. Øy er for øvrig bror til Morten Øye i Dagsavisens styre.

Tanken var at A-pressen kunne gå inn som medeier i Dagsavisen AS på linje med Stiftelsen Dagsavisen, men betinget av at stiftelsen beholder flertall og at avisens verdigrunnlag og vedtekter blir liggende fast.

Jens P. Heyerdahl også på banen

Henvendelsen til A-pressen var bare en av flere følere Dagsavisen sendte ut høsten og vinteren 2006/07. Verken redaktør Bleness i Dagsavisen eller administrerende direktør Even Nordstrøm i A-pressen vil opplyse om hvilke andre interessenter som var inne i bildet, men Journalisten får fra flere hold opplyst at Dagsavisen skal ha gjort framstøt mot Jens P. Heyerdahl, Fritt Ord, Fagforbundet og muligens ett eller to miljøer til.

Den som hang med lengst var A-pressen.

Etter at henvendelsen fra Dagsavisen kom, ble det nedsatt en intern prosjektgruppe rundt Even Nordstrøm, som da var konserndirektør for økonomi og finans i A-pressen. Gruppen så med atskillig skepsis på en mulig inntreden i Dagsavisen. Det ble notert at abonnementsmassen syntes stabil, men at avisen er veldig svak på annonsesalg.

Et hovedankepunkt var imidlertid at man fant veldig få synergier. Saken ble referert for konsernstyret flere ganger, og på konsernstyremøtet rett før sommerferien falt øksa. Et sterkt medvirkende forhold da var Dagsavisens trykkeri- og distribusjonsavtale med Schibsted som ikke uten videre kunne flyttes til A-pressens Nr1 Trykk på Lillestrøm.

Trykkeriavtalen et påskudd

– Det med trykkeriavtalen tror jeg egentlig bare var et godt påskudd for å kunne avslutte forhandlingene raskt, sier Carsten Bleness i Dagsavisen.

Nåværende styrenestleder i A-pressen, Erik Nord, mener manglende synergier mellom Dagsavisen og A-pressen var hovedproblemet.

– Var det uenighet i A-pressen mellom det vi kan kalle LO-miljøet og dere fra Telenor om å gå inn i Dagsavisen?

– Nei, i denne saken har styret vært helt entydig, sier Nord.

Men Bleness er skuffet over at A-pressen bare tenker penger.

– Vi trodde vel på et tidligere tidspunkt at det var en mer mediepolitisk interesse i å ha Dagsavisen som en avis med en viss betydning i hovedstaden, men den interessen forsvant. Vi har vel i etterkant måttet oppsummere at A-pressen vurderte Dagsavisen på et rent økonomisk grunnlag, og de har ikke sett oss som økonomisk interessant, sier Bleness.

Taushet rundt spillet

Mange av aktørene i spillet rundt Dagsavisen er påfallende tause. De fleste kilder ber om anonymitet.

– Av prinsipielle grunner kan jeg ikke kommentere noe av dette, men vi har hatt en dialog med Dagsavisen om samarbeid på flere felter, hvor trykk har vært ett, men uten at det kom til noen løsning, sier Even Nordstrøm.

Og norsk presses kanskje fremste offentlighetsforkjemper, redaktørforeningens generalsekretær Nils E. Øy, er taus. Han vil ikke engang kommentere sin egen rolle som mellommann mellom Dagsavisen og A-pressen under høstmøtet i redaktørforeningen i fjor.

– Det vil jeg ikke si så mye om, sier han.

– Men kontaktet du Erik Nord i Molde og sa at han ville få en henvendelse fra Dagsavisen med tilbud om eierskap i avisen?

– Nei, det vet jeg ikke om jeg sa.

– Hva sa du da?

– Nei, det kan jeg ikke si, sier Nils E. Øy.

Powered by Labrador CMS