Telenor tilbake til NIX

BODØ (Journalisten): Telenor vil sannsynligvis melde seg på igjen i NIX i løpet av fjerde kvartal, opplyser divisjonsdirektør Berit Svendsen i Telenor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Berit Svendsen, som er sjef for Telenors fastnett, opplyste på MBL-konferansen i Bodø i idag at Telenor i løpet av året trolig vil melde seg inn igjen i Norway Internet Exchange (NIX), knutepunktet for norsk internettrafikk. Telenor meldte seg ut av NIX 1. juli, en beslutning som har vakt oppmerksomhet og mye kritikk i mediekretser.

Årsaken til at Telenor nå vurderer å melde seg på NIX igjen er ifølge Svendsen at NIX har endret reglene for samtrafikk på internett slik at de harmonerer med det som er vanlig internasjonalt. De nye reglene gjør at man heretter selv kan bestemme hvem man vil ha samtrafikk med. Svendsen sier imidlertid at Telenor ikke vil ha noen samtrafikk med innholdsleverandører, som for eksempel Schibsted og NRK.

Divisjonsdirektør Svendsen sier at det aldri har vært Telenors hensikt å legge noen begrensninger på fri flyt av informasjon på internett. Grunnen til at de trakk seg ut av NIX er at de mener innholdsleverandører skal betale ekstra til Telenor for trafikk gjennom NIX-knutepunktet.

Dette er blitt bestemt avvist av spesielt mediebransjen, som hevder at det vil innebære at Telenor tar seg betalt to ganger for den samme tjenesten: Først ved at de krever betaling av bredbåndskundene og dernest krever betaling av innholdsleverandørene fordi kundene ønsker deres tjenester.

Powered by Labrador CMS