Forfatter Jon Gangdal reagerer på manglende kreditering av boka hans i NRK-podkasten Hele historien.

Mener boka var sentral kilde for NRK-podkast – ble ikke kreditert

NRK medgir at krediteringen kunne vært bedre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatering 4. mai: Teksten oppdatert med videre kommentar fra redaksjonssjef i NRK. Ingressen endret fra «kunne vært langt bedre» til «kunne vært bedre».

Det er i en nettartikkel hos Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) at forfatter Jon Gangdal tar opp kreditering som prinsipielt tema, med utgangspunkt i en egen opplevelse:

Gangdal forteller at han bidro sterkt til NRK-podkasten Hele historien, som viet flere episoder om den såkalte Christoffer-saken tidligere i år.

Gangdal ga ut boka «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl. Historien om Christoffer» i 2010.

– Jeg ble intervjuet i mange timer til sammen, og hjalp til med kilder, telefonnumre og andre praktiske opplysninger. Men så hørte jeg ikke noe mer. Og så kom første episode. Ingenting var nevnt om min bok. Jeg tenkte det kom i den andre episoden, men det var ikke noe der heller. Ingen henvisning overhodet, sier Gangdal til NFFO.

Nettstedet skriver at Siril Heyerdahl, redaksjonssjef i NRK Dokumentar og samfunn, medgir at krediteringen i podkasten kunne ha vært bedre.

– Vi ser denne saken som en påminnelse om at det er viktig for kilder å bli kreditert riktig. Det er spesielt sentralt å opplyse om kilder som gir unik informasjon. Hver plattform krever sine egne krediteringsrutiner. NRKs podkastledelse deler nå en mal for hvordan vi krediterer på podkast – både med interne og eksterne leverandører, sier hun til NFFO.

Podkasten ble eksternt produsert av selskapet Svarttrost. Journalist Sindre Leganger sier til NFFO at Gangdals bok var en av mange kilder i researchen til podkasten.

– Ved hver utgivelse må man sette et punkt for når kravet om kreditering inntreffer. Boka var nyttig, slik også alle saksdokumenter, alle dommer og alle avisartiklene var det. Vår generelle linje er at vi gjerne vil være rause med kreditering. Det er også viktig for de det gjelder, sier Leganger til NFFO.

Heyerdahl opplyser til Journalisten at hun gjerne vil legge til følgende kommentar:

– NRK og Hele historien vil presisere at Jon Gangdal ble kreditert da podkastdokumentaren om Christoffer-saken først ble publisert. Sammen med Kjetil Østli og Ada Sofie Austegard fikk Jon Gangdal en særlig takk for å ha bidratt til produksjonen. Etter en gjennomgang føyde også NRK til at boka Jon Gangdal skrev om Christoffer-saken var en del av kildegrunnlaget.

– Det er riktig at NRK har gått igjennom sine rutiner. Fremfor å takke noen generelt, skal vi forsøke å være presis med hva personer har bidratt med. Kildehenvisning til unik informasjon er normal skikk og bruk.

Powered by Labrador CMS