Kjemper om prestisjeplasser

Therese Alice Sanne og Tommy Ellingsen er nominert til presisjefylte Joop Swart Masterclass. Først skal de bare slå de 164 andre nominerte. Sjekk bildene de konkurrerer med.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det ville vært helt sinnsykt å bli trukket ut til å delta, sier fotograf Tommy Ellingsen til Journalisten. Sist uke ble det klart at han sammen med Therese Alice Sanne er nominert av Terje Bringedal til årets Joop Swart Masterclass. De to skal kjempe med 164 andre unge dyktige fotografer om tolv plasser på kurset.

Ellingsen, som vant Årets bilde 2011, synes det er stas å bli nominert, men han er usikker på om han når opp. Selv har han ingen problemer med å plukke ut 12 navn fra listen. Hans eget er ikke med i eget utvalg.

For tidlig?

– Jeg føler jeg ikke er der ennå. Det er kanskje litt tidlig. Men det hadde vært kjempekjekt om jeg fikk bli med. Jeg skal hvertfall gjøre mitt beste hvis jeg blir tatt ut.

I alt kunne de nominerte plukke ut 30 bilder. Det kunne like gjerne vært 30 enkeltbilder, eller fem serier. Derfor tok han kontakt med kolleger som tidligere har deltatt for å finne ut hva juryen tidligere har sett etter. Etter å ha fått råd fra de andre sendte han inn en serie på 19 bilder fra Island.

Her kan du se flere av bildene til Ellingsen

– Da kommer det jo veldig an på om juryen liker de bildene. Jeg har på en måte lagt alle eggene i samme kurv. Jeg tipper at mange sender inn de 30 beste bildene de har og prøver å vise en bredde. Vi får se, det er uansett et kompliment å bli nominert.

I hverdagen jobber Ellingsen ut fra et frilanskollektiv med fire fotografer i Stavanger. Særlig jobber han for Dagens Næringsliv, og en del for Stavanger Aftenblad. Tid til de større prosjektene, er det ikke alltid så mye å ta av.

– Utfordringen er å finne tid til disse mellom dag til dag-jobbingen, også er vi kanskje litt late.

Han har prosjekter på gang, men hva det går i, vil han ikke si. Nå.

Tøff konkurranse

Når vi ringer Therese Alice Sanne er hun på jobb under Arbeiderpartiets landsmøte. Hun er veldig bevisst lange prosjekter. Valget mellom de og frilansoppdragene sier hun er et prioriteringsspørsmål. Behovet for penger sier hun også veier tungt.

Hun er nyutdannet og sier hun så langt ikke har jobbet så mye frilans etter utdanningen. Men har likevel rukket å dele journalistikkprisen i Trøndelag med Åge Winge i fjor for sine bilder, og i år andrepris i klassen Årets portrett.

Heller ikke Sanne er spesielt optimistisk på egne vegne om deltagelse på masterclass.

– Sjansen for å bli med der er ikke veldig høy. Det er gøy å bli nominert. Men når jeg har sett hva som er med tidligere er de som kommer gjennom langt i eget uttrykk. De har en markant måte å fortelle på gjennom bildene sine. Gjerne i en litt mer kunstnerisk retning enn den tradisjonelle fotojournalistikken.

Her kan du se flere av bildene til Sanne.

Selv sendte hun inn to serier. Begge har de fått pris som nevnt over. Portrettet kommer fra den ene av de to. Selv skulle hun ønsket at mappen hun sendte fra seg inneholdt litt større og litt flere prosjekter.

– Fotografiet i seg selv opptar meg, óg det visuelle med det. Det slutter aldri å fascinere hvordan fotografiet fungerer. Å kunne fortelle en ting på sykt mange forskjellige måter. Og så er det det menneskelige aspektet – folkene man møter. Jeg tenderer nok å dras mot ting som er litt urettferdig.

Beste av beste

Det er World Press Photo som står bak Joop Swart Masterclass. Kurset ble etablert for 20 år siden og har i alt 12 får plass. Selve kurset er ikke før i november, men innen den tid må deltagerne lage et fotoessay på et valgfritt tema.

Tidligere leder for Pressefotografenes klubb, Terje Bringedal, har nominert kandidater til Masterclass i 15 år.

– Jeg nominerte de to fordi de er strålende og spennende fotografer. De plukkes ikke ut på grunn av det det de har gjort, men på hvordan de kan utvikle seg i masterclass for å ta steget opp i verdenseliten, sier han.

Og ifølge masterclass’ egne nettsider er det nettopp dit de som kommer gjennom nåløyet ender. Som de beste av de beste. Men først, etter å ha blitt nominert, er det å slå ut de 165 hver enkelt konkurrerer med om en av tolv plasser.

Tidligere har Karin Beate Nøsterud, Andrea Gjestvang og Knut Egil Wang blitt opptatt til kurset.

Powered by Labrador CMS