Håvard Melnæs og tre journalister fra Josimar er på plass for å dekke Fifa-kongressen i Kigali.

Fifa

Josimar fra Kigali: – Hver gang vi er på kongress går det opp for oss hvor skakkjørt fotballen er

Håvard Melnæs skryter av fotballpresident Lise Klaveness.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag går Fifas årlige kongress av stabelen i Rwandas hovedstad Kigali. Det er ett år siden den norske fotballpresidenten Lise Klaveness kritiserte Fifa og president Gianno Infantino fra talerstolen på den forrige kongressen i Qatar.

Josimar er på plass i Kigali, og redaktør Håvard Melnæs, forteller Journalisten at det er ekstra stor interesse for kongressen i år.

Flere norske

– Vi er drar alltid på kongressene, enten det er Fifa eller Uefa, og er vant til at vi ofte er det eneste norske mediet tilstede, sier Melnæs til Journalisten.

Nå er imidlertid blant andre Aftenposten, VG , TV 2 og Andreas Selliaas fra Idrettspolitikk på plass i Kigali, og det er ifølge Melnæs takket være en norsk fotballpresident som virkelig ønsker endringer i fotballen.

– Nå har en hel verden sett et VM avholdt i et land som praktiserer moderne slaveri, der minst 15.000 fremmedarbeidere mistet livet under forberedelsene til mesterskapet, fortsetter Melnæs - og legger til:

– Autoritære land er ledende i fotballens utvikling, så det er veldig mye å ta tak i. Nå har Norge en fotballpresident som faktisk er interessert i det. Hun har kunnskapen, selvtilliten og besluttsomheten til å ta den vanskelige samtalen i all offentlighet.

Hvite korpulente menn

Melnæs forteller også at det i år er stor forskjell på den norske delegasjonen og delegasjoner fra andre land.

– Lise og de andre er her for å jobbe, mens majoriteten av de andre forbundene er her for å nyte det gode liv, og å nikke og klappe når Infantino sier noe. Hver gang vi er på kongress går det opp for oss hvor skakkjørt fotballen er. De aller fleste presidentene er hvite, korpulente menn langt oppi åra, sier Melnæs.

Det er fire personer fra Josimar som skal dekke kongressen, og torsdag skal de blant annet tweete direkte fra Kigali.

– Vi har også et par andre prosjekter på gang, og dette er en unik mulighet til å skaffe seg flere kilder, så to av oss kommer stort sett til å være i lobbyen og møte fotballpolitikere fra hele verden.

Powered by Labrador CMS