Kai Jæger Kristoffersen er styreleder for Svarte Natta-konferansen.

Vanskelig situasjon for Svarte Natta-konferansen: – Føles feil å samle journalister fra hele landsdelen i Tromsø nå

Men journalistkonferansen frykter å bli sittende eneansvarlig for stor regning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppladningen mot Svarte Natta-konferansen i Tromsø, som går av stabelen fra fredag denne uka, har blitt mer nervepirrende og frustrerende enn styret helst skulle sett.

Smittetrykket i Tromsø er høyt, og kommunen har varslet innføring av forskrift med blant annet restriksjoner for private arrangementer.

Men arrangementer av typen til journalistkonferansen faller ikke inn under forskriften, noe som etterlater arrangørene med et veldig stort ansvar, både økonomisk og smittevernmessig, forteller styreleder Kai Jæger Kristoffersen til Journalisten.

Mens det er varslet tak på 100 deltakere på private sammenkomster, er det ventet opp mot 260 deltakere på Svarte Natta.

– Rart signal

– Dette oppleves veldig vanskelig. Vår konferanse blir ikke berørt av forskriftene kommunen skal legge ned, derfor kan vi ikke avlyse uten å måtte betale en ganske så stor hotellregning, sier Kristoffersen.

Han synes skillelinjen kommunen ser ut til å trekke, er et «rart signal» å sende.

– Det legges ned restriksjoner for private arrangementer, påbud om munnbind og hjemmekontor og begrensning av sosiale kontakter. Men samtidig skal det være greit at 260 konferansedeltakere får reise fra hele Nord-Norge for å treffes i den byen med kanskje størst smittetrykk i hele landet?

– Ville vært katastrofalt

Mandag har Svarte Natta-styret intens virksomhet for å avgjøre hvordan, og om, konferansen kan gjennomføres, og styrelederen forteller at de føler ansvar for å ta den beste avgjørelsen for folkehelsen.

– Det føles feil å samle såpass mange journalister fra hele landsdelen på et hotell i Tromsø nå, selv om hotellet garantert hadde klart å opprettholde smittevernrutiner og så videre, sier Kristoffersen, som til daglig er journalist i NRK Nordland.

– Hvis det skulle spre seg smitte på konferansen, som folk igjen tok med til egen by og redaksjon, ville det vært katastrofalt for både ryktet til journalister og for folkehelsa.

Styret har vært i dialog med kommunen gjennom helga, og etterlyst anbefaling om gjennomføring.

Svaret fra smittevernoverlegen, som Journalisten har sett, er at det er arrangøren som må «vurdere om dere vil kunne gjennomføre konferansen innenfor de reglene og anbefalingene som gjelder og om dere ønsker å gjennomføre».

– Vi håper kommunen skal ta til fornuft og også inkludere arrangementer som potensielt kan få større konsekvenser enn et julebord, i forskriftene. Dette er avgjørelser som bør tas av fagfolk og politikere, ikke frivilige personer i et arrangamentsstyre, avslutter Svarte Natta-styrelederen.

Journalisten har henvendt seg til Tromsø kommune om saken mandag, foreløpig uten svar. Kommunen har varslet at ny koronaforskrift skal behandles tirsdag, og settes i verk fra onsdag denne uka.

Tror på gjennomføring i Trøndelag

Hellkonferansen skal også arrangeres kommende helg, og nå venter arrangørkomitéen i spenning på morgendagens beskjed fra formannskapet i Trondheim. Også her er smittetrykket høyt om dagen.

Selv om konferansen avholdes i Stjørdal kommune er flesteparten av deltakerne fra Trondheim, dermed er begge kommuners regler avgjørende for hva som vil skje til helgen.

– Jeg har dialog med kommunen i Stjørdal og Trondheim. Jeg snakket nylig med kommunedirektøren i Trondheim, og slik jeg forstår det blir det ingen restriksjoner for kurs og konferanser. Kommunene er opptatt av at eventuelle tiltak skal være målrettet, sier leder for Hell-komitéen, Kirsti Kringstad, til Journalisten.

Hun sier de er spente, men ved godt mot.

– Slik det ser ut nå vil det ikke bli noen restriksjoner som rammer Hellkonferansen, men vi vet jo ikke hva politikerne gjør, sier hun.

Det er 222 påmeldte til Hellkonferansen til helgen.

Både Svarte Natta og Hellkonferansen er arrangementer i regi av lokallag i Norsk Journalistlag, i samarbeid med lokale redaktørforeningslag.

  • Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Powered by Labrador CMS