Lars Joakim Skarvøy, her på et pressebilde fra TV 2.

Henter Skarvøy til TV 2: – Hans erkjennelse er tydeligere nå enn den var

Blir ikke nødvendigvis inhabil i Giske-saker, mener nyhetsredaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har ansatt Lars Joakim Skarvøy i et årsvikariat som politisk reporter, bekrefter nyhetsredaktør Karianne Solbrække overfor Journalisten.

Det var Medier24 som først meldte om nyansettelsen onsdag.

Skarvøy var VG-journalisten som intervjuet Sofie Bakkemyr etter en infamøs dansevideo fra Bar Vulkan vinteren 2019.

Saken skapte etter hvert full krise i VG, og endte som en historisk hard PFU-fellelse mot avisa.

– Viktig at han erkjenner

Det var TV 2 som fortalte Bakkemyrs historie om opplevelsene med VG, men nå er Skarvøy altså hentet inn til samme kanal.

Det vil styrke TV 2s politiske journalistikk, tror Solbrække.

– Lars Joakim har gjennom mange år i VG vist at han er blant de ledende politiske journalistene i landet. Han har god teft og solid erfaring, sier nyhetsredaktøren.

Hun forteller at de har vært i dialog med Skarvøy over lang tid, og at Sofie-saken var et naturlig tema under ansettelsesprosessen.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

– Vi har hatt omfattende, grundige intervjurunder, selvfølgelig for å komme skikkelig til bunns i hva han faktisk beklager og hvordan han ser på det som skjedde i Sofie-saken nå. Det har vært viktig for meg at han erkjenner og ser hvorfor det gikk så galt.

– Skarvøy har hittil, uttad, avvist at han har fabrikkert noe sitat fra Sofie. Stiller han seg annerledes til det nå?

– Han har beklaget og sagt unnskyld tidligere også, men jeg opplever at han nå er svært tydelig på at Sofie mente møtet med Giske var uproblematisk. Det visste han, og likevel så ble det publisert en artikkel i VG som ga et helt annet inntrykk. Jeg mener hans erkjennelse er tydeligere nå enn den var, sier Solbrække.

Kan dekke Giske

Skarvøy har siden høsten 2019 hatt jobb et annet sted i Schibsted-systemet enn VG. Fra 5. oktober skal han være på plass hos TV 2, sier Solbrække.

– Kan Skarvøy nå gå inn i dekning av Trond Giske?

– Jeg mener at han i utgangspunktet ikke er inhabil når det gjelder Giske. Han er ikke ansatt med andre begrensninger enn noen andre. Jeg mener at det generelt i livet må være mulig å få en ny sjanse, hvis man erkjenner, beklager og endrer seg på en måte som er troverdig. Nå er det halvannet år siden Sofie-saken. Jeg tenker at det nå er riktig å gi ham denne muligheten.

Solbrække sier hun er klar over at ansattelsen kan være kontroversiell.

– Tror du Skarvøy kan starte opp som journalist igjen, uten at navnet hans kommer i veien for saker han skal dekke?

– Som journalist må man regne med at det jevnlig oppstår kontroverser rundt oss. Jeg håper kildene og menneskene han møter på sin vei, vil behandle ham som de behandler de andre journalistene i Norge og TV 2. Så er dette også åpenbart et spørsmål om tillit. Både han og jeg er klar over at han må bygge opp tillit der han har mistet tillit, og det føler jeg meg trygg på at han gjennom jobben sin hos oss vil gjøre, avslutter Solbrække.

Gjentar unnskyldning

Skarvøy har hittil ikke hatt anledning til å svare på spørsmål fra Journalisten. I den interne TV 2-meldingen om ansettelsen siteres han på følgende:

– Jeg er lei meg for de feilene jeg og VG begikk, og som rammet Sofie på en vond måte. Sofie fortalte meg at hun mente det som skjedde var uproblematisk, og selv om vi visste det, så ga artikkelen vi publiserte i VG et veldig annet inntrykk. Jeg tok det ikke alvorlig nok da hun forsøkte å si fra. Jeg gjentar beklagelsen min: Unnskyld, Sofie. Jeg tabbet meg ut.

– Jeg er takknemlig for denne muligheten til å være politisk reporter i TV 2. Jeg går til oppgaven med dyrekjøpte erfaringer fra fjoråret. Jeg håper jeg kan gjenopprette tilliten der jeg har mistet den, gjennom å levere avslørende og kritisk journalistikk om norsk politikk. TV 2 gjorde kritisk journalistikk på meg. Det synes jeg var ubehagelig, men også fortjent. Jeg opplevde TV 2s reportere som profesjonelle, og i ettertid har jeg hatt gode samtaler med dem. Nå gleder jeg meg til å få dem som gode kolleger, og bli en del av en sterk og slagkraftig redaksjon.

Powered by Labrador CMS