Rupert Murdoch går av som styreleder i Fox News og News Corp. og pensjonerer seg. Sønnen Lachlan (t.h) overtar vervene.
Rupert Murdoch går av som styreleder i Fox News og News Corp. og pensjonerer seg. Sønnen Lachlan (t.h) overtar vervene.

DEBATT:

Keiseren har abdisert, lenge leve keiseren!

Elsket og mest forhatt: Rupert Murdoch (92) går av med pensjon, men å tro at han gir seg er naivt.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Litt over 70 år etter at han arvet en avis fra faren, går endelig Keith Rupert Murdoch av. Men det er ingen grunn til å tro at han vil la tronen stå i fred. 

Ikke kom og fortell meg at mannen som bygget seg opp fra en nummer to-avis til å bli verdens mektigste mediemagnat, vil klare å holde seg unna familieimperiet. Det er ingenting i hans mangeårige og verdensomspennende karriere som tilsier at han er typen til det.

Sine 92 år til tross, han har vært ganske så hands on i Fox News etter at Roger Ailes ble sparket på dør. Hans barn har aldri vært nevneverdig begeistret for kanalen, hvis vi ser bort fra kontantstrømmen den gir, og har sikkert vært fornøyd med at den gamle er eldst når kanalen rapporterer og lar seerne avgjøre.

Det begynte med en nummer to-avis i Adelaide som kom ut på ettermiddagen. Så kom Perth og Sydney, og på et kort tiår hadde Murdoch ekspandert til London. Til News of the World, som han for få år siden la død. En gang verdens største engelskspråklige avis. 

Noen år etter at han sikret seg News of the World, kjøpte Murdoch en «liten» avis fra Daily Mirror. Kun 400.000 hadde The Sun i opplag da han overtok avisen. To tiår senere hadde avisen nesten 4 millioner i daglig opplag. Å kalle Storbritannias største tabloid et journalistisk fyrtårn ville vært et brudd på Vær varsom-plakatens punkt 4.4. Den ble stor takket være sensasjonelle historier, flere av dem på nippet til løgner.

Avisen har imidlertid vært en «kingmaker». Selv i Norge kjenner vi igjen referansen til forsiden med daværende Labour-leder Neil Kinnock i en lyspære med oppfordring til at dersom Kinnock vinner valget i 1992, må den siste som forlater Storbritannia slukke lyset. 

I 1997 stilte avisen seg bak Labour og Tony Blair. Dette er en formel Murdoch begynte med i Australia og har tatt med seg til alle mediemarked hvor han har en sterk posisjon. 

Fox News er blitt tilsvarende innad i det republikanske partiet i USA.

New York Post kan nok takke Murdoch for at den i det hele tatt eksisterer. To ganger har han eid avisen. Begge gangene den ble kjøpt, var den tett på konkurs. Og det var under Rupert som eier at avisen slo opp på forsiden «Headless Body in Topless Bar»

Det glade 80-tallet hvor Murdoch spredte tentaklene så godt han kunne. Han kjøpte filmstudio, lanserte satellittkanaler og revolusjonerte trykking av aviser. Og selv om redaktørene var autonome på papiret, var den buldrende røsten med australsk aksent bare en telefonsamtale unna. 

På dette tidspunktet hadde Murdoch ved hjelp av statsminister Margaret Thatcher kjøpt The Times og The Sunday Times, selv om det var i strid med eierskapsbegrensningene. Å hjelpe andre til makten ga Murdoch selv mye makt. Fortellingene om Murdochs daglige tirader over telefonen fra New York om hvordan den og den tittelen, eller hvorfor den og den saken kom på forsiden, er godt dokumentert i biografier og dokumentarer.

Å tro at en mann som i nyere tid har vært verdens mektigste mediemagnat, som hadde verdens største avisimperium (målt i betalt opplag), verdens største engelsk språklige avis, verdens største satellittoperatører, USAs største kabeltv-kanal, som dropper biografier for å få tilgang til lukkede marked, som president Bush den andre angivelig skal ha ringt før invasjonen av Afghanistan og Irak, å tro at en slik person nå skal trå til side, er i beste fall naivt.

Og selv om deler av konsernet er solgt til Disney, eier familien ennå mye. Sjekk selskapene News Corp. og 21st Century Fox her. 

Rupert Keith Murdoch er 92 år. Han var nylig klar for sitt femte giftermål. Dette er ikke en mann som pensjonerer seg. Hans mor, dame Elisabeth Murdoch, ble 103 år. Alt tyder på at hans barn må slite med denne mannen, hengende i et horn på veggen på kontoret i Rockefeller Center i New York, i ennå noen år.

For dem som vil ha en oppsummering, denne minidokumentaren fra The Guardian gir et godt overblikk frem til høringene etter telefonavlytting-skandalen. 

Powered by Labrador CMS