Kjemper om Canal Plus
Tungvektere i fransk medieverden sikler på Canal Plus, som antakelig må selges på grunn av Vivendi Universals økonomiske problemer.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Flere franske mediekanoner sikler på Canal Plus. Det er den største operatøren i det kommersielle tv-markedet i landet.
Etter at Jean-Marie Messier fikk sparken som toppsjef i Vivendi Universal 30. juni annonserte selskapet at det kom til å selge deler av mediekonsernet for å skaffe midler. Siden har den nye toppsjefen i Vivendi Universal, Claude Bébéar, fått flere henvendelser. Og det er ikke småguttene i fransk medieverden som nå beiler til Bébéar.
For tiden vurderes Canal Plus, slik at prisen ved et eventuelt salg blir riktig. Le Monde skriver at de mest seriøse kjøperne er Lagardère-gruppen eller en allianse ledet av Jérôme Seydoux, en av toppene i det franske filmselskapet Pathé. Som Journalisten har skrevet tidligere er Canal Plus en stor aktør også i franske filmproduksjon og et instrument for å opprettholde en stor, fransk filmproduksjon.
Film og fjernsyn
- Hvis Canal Plus trenger oss, vil vi hjelpe både med kompetanse og økonomi, sa Seydoux til den franske avisa.
Seydoux har en stund vært interessert i å kjøpe allmennkringkasteren France 2, dersom den skal privatiseres. Nå er han også med i dansen rundt Canal Plus.
Pathé er en av de store aksjonærene i Vivendi Universal. Seydoux har dessuten tidligere samarbeidet med Rupert Murdoch, som antas å være den mest relevante kjøperen til Telepiù, den italienske filialen av Canal Plus.
I kappløpet om Canal Plus står Pathé sammen med to andre franske fjernsynskanaler; TF1 og M6. De to står sammen bak TPS som konkurrerer med CanalSatellite, et datterselskap av Canal Plus. Ifølge fransk lov kan de ikke eie mer enn 15 prosent av konkurrenten. Hverken fra TF1 eller M6 er det kommet kommentarer om et eventuelt kjøp av Canal Plus.
Forsvar og media
Den andre sannsynlige kjøperen av Canal Plus er Lagardère-gruppen. Den, som konkurrenten, drømmer først og fremst om å få kjøpe France 2, men det ser ikke ut til å være umiddelbare planer om å privatisere kanalen.
Lagardère-gruppen er eier av radiokanalen Europa 1 og Hachette forlag, og tjener store penger på forsvarsindustrien. Den har også aksjer i Vivendi Universal og eier 34 prosent av CanalSatellite.
- Vi vil forsvare våre interesser, har Jean-Luc Lagardère uttalt om de store økonomiske problemene i Vivendi Universal og oppstykkingen av mediekonsernet.
Canal Plus startet i november 1984. I januar 1994 kjøpte Générale des eaux (som var den spede begynnelsen på det som utviklet seg til å bli konsernet Vivendi Universal) 10 prosent av Canal Plus. I desember 2001 fusjonerte Vivendi, kanadiske Seagram og Canal Plus.