– Kritisk journalistikk vil ofte oppleves som en belastning, selv om den ikke bryter med god presseskikk, sa Gunnar Kagge (midten) under behandlingen av klagen mot NRK.

Pressens Faglige Utvalg

Klaget inn for ti nettartikler og ett TV-innslag: NRK gikk fri i PFU

Utvalget viste forståelse for at dekningen oppleves belastende, men fastslo at god presseskikk ikke er brutt.

Publisert Sist oppdatert

Under dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) landet utvalget på at NRK ikke har brutt god presseskikk. 

Klagen omfattet ti artikler og ett TV-innslag om at Foreningen for barnepalliasjon (FFB) hadde brukt statlige millioner på blant annet designmøbler og PR-konsulenter. 

Klager er den tidligere lederen for foreningen, Natasha Pedersen, som mener at NRK har hatt som et hovedpoeng å undergrave hennes arbeid. 

Pedersen mener at NRK har brutt god presseskikk på syv punkter i Vær varsom-plakaten (VVP), blant annet 3.2 om opplysningskontroll og bredde, 4.1 om omtanke, og 4.14 om samtidig imøtegåelse.

– Slår hardt ut

Partene har vært i kontakt i forsøk på å løse saken, uten at dette har ført fram.

NRK mener å ha god dekning for publiseringene, og har avvist at klager ikke har fått god nok mulighet til samtidig imøtegåelse. Kringkasteren har også avvist at artiklene ble tendensiøst vinklet. 

Under diskusjonen av saken ble det klart at PFU sier seg enig med NRK. 

– NRK er i sin fulle rett til å lage saker på dette, men det er ikke vanskelig å skjønne at det slår hardt ut. Vinklingen er skarp, men den innenfor, og det har vært samtidig imøtegåelse, sa utvalgsmedlem Ingrid Rosendorf Joys

Faller på riktig side

Omtalen hadde offentlig interesse, og den var tilstrekkelig dokumentert, konkluderte PFU. 

Samtidig viste samtlige i utvalget forståelse for at dekningen oppleves belastende for Pedersen. PFU merket seg at NRK har publisert en rekke bilder av klager, og minner om at det på generelt grunnlag bør vises varsomhet når det gjelder bildebruk i journalistikk som slår hardt mot enkeltpersoner. 

Men i dette tilfellet faller NRK på riktig side, mener utvalget. 

– Kritisk journalistikk vil ofte oppleves som en belastning, selv om den ikke bryter med god presseskikk, sa utvalgsmedlem Gunnar Kagge.

Powered by Labrador CMS