Fargekodet Klar Tale

Lettlestavisa Klar Tale ble i dag relansert med en fargekodet layout som skal gjøre det lettere å finne fram for leserne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mediehuset Vårt Land overtok redaksjonsdriften av Klar tale fra NTB ved nyttår. Avisa, som i 17 år har gitt folk med ulike lese- og skrivevansker et eget tilbud, ble i dag relansert med ny stab og ikke minst ny layout. Et viktig element er satsingen på fargekodete stoffområder, som presentasjonssjef i Vårt Land, Kjell Kvamme, tok initiativet til.

– Å bruke fargekoder for å navigere leserne inn i avisa er en genial idé, mener avisas nye redaktør, Kristin Steien Bratlie (31).

Leselyst

For Klar Tale skal ikke bare være lett tilgjengelig gjennom enkle ord og korte setninger. Redaksjonen tror måten man presenterer avisa på skaper leselyst, som er et uttalt mål for virksomheten.

– Vår tanke er at en bevisst layout skaper leseglede, sier Bratlie.

Redaktøren begynte i stillingen 3. desember i fjor og forteller om en veldig travel, utviklende og spennende forberedelsesperiode.

– Men vi har hatt virkelig god drahjelp, ikke minst fra prosjektleder Øyvind Woie. Å kunne trekke veksler på ressursene til et stort mediehus har vært veldig positivt, sier Bratlie.

Lyd og punkt

Klar Tale har et opplag på 13.000 og kommer også i lyd- og punktskriftutgave. Målgruppa er blant annet dyslektikere, innvandrere og flyktninger som lærer norsk, afasirammede, utviklingshemmede og synshemmede.

Felles for leserne er at de ønsker en enkel oversikt over nyhetsbildet. Klar Tale utgis hver torsdag som abonnementsavis både som enkeltavis og som gruppesett til bruk i skolen.

Må utvikle

Redaktør for bladet Dyslektikeren, Helge Svein Halvorsen, sier det ikke er kjent hvor mange dyslektikere som leser Klar Tale.

– Men det er selvsagt positivt for dyslektikere at en slik avis kommer ut. Samtidig er målgruppa veldig bred og uensartet. Jeg håper redaksjonen får anledning til å tilegne seg mer kunnskap om leserne slik at man kan utvikle avisa og tilrettelegge enda bedre for ulike gruppers behov.

Glad

Ifølge målinger er det ca. 300.000 personer med lese- og skrivevansker i Norge. Administrerende direktør i Mediehuset Vårt Land, Helge Simonnes, sier det er et viktig samfunnsoppdrag å gjøre noe for denne store gruppa.

– Derfor er vi glade for å være med å gjøre det vanskelige litt mer tilgjengelig gjennom Klar tale, sier Simonnes.

Powered by Labrador CMS