Vidar Eliassen er konstituert ansvarlig redaktør i VOL.
Vidar Eliassen er konstituert ansvarlig redaktør i VOL.

Sliter med sommervikarer: VOL-sjefen er litt bekymret

Skal også fylle flere faste stillinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som flere redaksjoner satser på journalistikk i Nord-Norge, er det også mange som melder at det blir stadig vanskeligere å få napp på kvalifiserte journalister.

Vesterålen Online (VOL) utlyste i år fire sommervikarstillinger, men har så langt bare fått bekreftet to sommervikarer.

– Det er ikke vanskelig å få søkere. Utfordringen er å få kvalifiserte søkere med journalistisk erfaring, sier Vidar Eliassen, konstituert ansvarlig redaktør i VOL.

Øker antall sommervikarer

Redaktøren forteller at avisen har 11,5 årsverk. Tidligere har de lyst ut én til to sommervikariater, men konkluderte i år med at de trengte flere.

De fikk i underkant av 15 søkere, men færre med relevant journalisterfaring.

– Det er den største utfordringen, og jeg har skjønt at samme problemet gjelder de fleste avisene i regionen. Det er mange som ønsker å prøve seg, men de er kanskje lærere eller har annen arbeidserfaring. Det er vanskelig, for vi vil helst ha folk med bakgrunn i journalistikk, sier Eliassen.

Én av fire

Av fire som fikk tilbud om jobb, har kun to takket ja. Den ene har allerede en fot innad redaksjonen. Hun er tilkallingsvikar for VOL og har også vært sommervikar tidligere.

– Hvorfor har de andre takket nei?

– Det er journaliststudenter, så de kan ha fått andre jobber. Eller så kan det være at de bor langt unna, eller at de ikke har bil i nærområdet. Det kan være lettere for studentene å heller takke ja til en stilling i lokalavisen hjemme hos foreldrene, svarer Eliassen.

Han ønsker gjerne at flere journalistikkstudenter skal søke på stillingene selv om de ikke har vært ute i arbeid før. Det viktigste er at de kan det grunnleggende innen journalistikk og kan levere ferdige produkter, uttaler Eliassen.

– Vil du si at journalistikkstudenter får god arbeidserfaring hos dere?

– Ja, det har jeg inntrykk av. Vi er fleksible og tette på lokalbefolkningen. Sommervikarene får prøve seg i ulike sjangre og dekke forskjellige saker. Også har vi en helt unik natur, så det kan være en opplevelse i seg selv.

– Litt bekymret

I tillegg til de fire stillingsutlysningene for sommervikarer, skal VOL snart lyse ut to faste fulltidsstillinger. Avisen annonserte også nylig at Eliassen skal slutte i VOL og blir nyhetsredaktør i Våganavisa. Da vil VOL også trenge en ny redaktør.

Nå vurderer redaksjonen ulike metoder for å appellere til flere potensielle søkere. Eliassen mener en vanlig stillingsannonse kanskje ikke får nok oppmerksomhet. Nå ønsker de å bruke narrative og spenstige bilder i annonsene og etter hvert også lage spennende videoannonser.

– Vi ønsker rett og slett å vise frem hvem vi er, og hva vi står for.

– Begynner det å bli stressende at ikke stillingene er fylt for sommeren?

– Jeg vil ikke sagt at jeg er direkte stresset, for vi har fortsatt to måneder igjen. Kanskje litt bekymret og samtidig optimistisk. Jeg tror det går bra til slutt.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at VOL hadde fått på plass én sommervikar, det riktige er to.

Powered by Labrador CMS