Debatt:

NRK Super-klubbleder Stian Presthus skriver at han og hans kollegaer er ansatt som «journalister» og tar redaksjonelle valg, selv om de kanskje ikke ser på seg selv om journalister.

Om yrkesgruppene jeg beskriver her egentlig ikke er ønsket, er det på høy tid at vi får beskjed om dette

NRK Super-klubbleder svarer Sven Arne Buggeland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I sitt kritiske innlegg til vedtektsutvalgets arbeid og innstilling om å bytte navn på NJ, etterspør Sven Arne Buggeland hvem det tenkes på når medlemmer og potensielle medlemmer ikke kjenner seg igjen i journalistbegrepet.

Det er meg. Og mange som meg. Men ut fra det vi forstår, hører vi likevel absolutt hjemme i NJ. Jeg satt i utvalget og meldte det der, og jeg kan gjerne melde det nå. Og jeg kan utdype.

Vi er medarbeidere som i høyeste grad produserer redaksjonelt og relevant innhold, vi forholder oss til våre redaktører, etiske retningslinjer og VV-plakaten. Vi skriver, regisserer, filmer og klipper dramaserier, sitcoms, sketsjer og konkurranseprogrammer. Vi caster skuespillere og bedriver dubbing av utenlandske animasjonsproduksjoner. Vi er flerkameraproducere, fotografer eller bildemiksere på underholdningsshow, konserter og eventer. Vi produserer gamingvideoer, livestreams, vlogger og challenges på YouTube og Instagram.

Vi er medarbeidere som i høyeste grad produserer redaksjonelt og relevant innhold, vi forholder oss til våre redaktører, etiske retningslinjer og VV-plakaten.

På kontraktene våre i NRK står det i de aller fleste tilfeller at vi er ansatt som «journalist». Da jeg begynte i 2007 som nyutdannet fra TV-skolen på HiL, var forklaringen at «alle som produserer innhold kalles journalist her, det henger igjen fra gammelt av».

Jeg ble også fort rekruttert inn i NJ. Jeg forsto etter hvert at det er en god og relevant fagforening å være i, og jeg er fortsatt glad og stolt av å være en del av organisasjonen og det den står for. Men hverken navnet eller førsteinntrykket sa «dette er foreningen for deg!» til meg.

Jeg, og mange i mitt produksjonsmiljø - ikke alle, men mange - ville svart noe helt annet enn «journalist» eller «journalistikk» om vi ble spurt hva vi jobber som eller har som fagfelt.

Jeg er nå på mitt 6. år som klubbleder, og jeg kan bekrefte det det refereres til i forslaget fra utvalget. Det er ikke nødvendigvis en naturlig sak å rekruttere medlemmer som tilsynelatende er meget velkomne i NJ, når man jobber der jeg gjør.

De som kommer ut i mediebransjen fra for eksempel TV-skolen eller Filmskolen på Lillehammer, TV-produksjon i Bergen, Fjernsyns- og multimedieproduksjon i Stavanger eller Film og TV på Westerdals, har, etter min erfaring fra både bransje og fagforeningsarbeid, sjelden en naturlig tilnærming til «journalistikk» per def. Derfor er et vanlig spørsmål man får, når man reklamerer for NJ der jeg jobber: «Journalistlag? Men det er vel bare tillatt for dem som driver med nyheter og aviser?»

«Journalistlag? Men det er vel bare tillatt for dem som driver med nyheter og aviser?

Derfor: Om NJ skal være en så åpen og inkluderende forening som det har blitt sagt at det skal være - for alle som produserer redaksjonelt innhold - er det viktig at dette kommer enkelt fram, og at denne inkluderingen kan oppleves som et førsteinntrykk og ikke behøver en kontinuerlig forklaring og definering. Det kan hende at navneendring ikke er enden man skal begynne i, men snarere hvordan man fronter og markedsfører organisasjonen, hva den står for og hvem den ønsker velkommen.

Og hva gjelder utvalgets arbeid og innstilling - det er vel ikke utvalget alene som har bestemt at NJ skal være for flere, det er det NJ selv som har sagt, for så å be utvalget diskutere det og mene noe om det, som styret så igjen skal ta stilling til. Dette har vært en konkret bestilling.

Det er viktig å presisere at det ikke mangler forståelse og stor respekt her. For journalistbegrepet, faget journalistikk, samt den tradisjonen og historien denne organisasjonen har. Selv kan jeg takke NJ for mye, blant annet hjelp til å få fast jobb i Norges statskanal. Likevel: Det jeg skriver om her, har blitt meldt i mange år, fra flere hold, uten å late til å bli sett på som særlig relevant. Men det er det. Jeg er ekstremt glad for at denne debatten er oppe!

Og om jeg har misforstått helt, og yrkesgruppene jeg beskriver her egentlig ikke er ønsket, er det på høy tid at vi får beskjed om dette, så vi kommer oss over i Fellesforbundet, Parat eller Handel og Kontor.

Powered by Labrador CMS