Mediene anser den nye skatten som et virkemiddel fra landets regjering for å begrense pressefriheten.

Polske medier går i svart mot ny skatt

«Her skulle deres favorittprogrammer vært».

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Uavhengige medier i Polen stanset all nyhetsdekning og la nettsidene i svart onsdag for å protestere mot en foreslått ny skatt på reklameinntekter.

Landets største avis, Gazeta Wyborcza farget hele nettavisen sin i svart, bortsett fra en advarsel om at dersom skatten blir vedtatt, kan det hende leserne en dag mister adgangen til uavhengige nyhetskilder.

Nyhetskanalen TVN24 viste et svart bilde med teksten «Her skulle deres favorittprogrammer vært».

Mediene anser skatten som et virkemiddel fra landets regjering for å begrense pressefriheten. I et brev fra 45 ulike mediebedrifter heter det at skatten vil være en tung byrde. De legger til at de allerede betaler en rekke skatter og avgifter, og den nye skatten vil føre mange til konkurs.

Regjeringen mener på sin side skatten er en sårt tiltrengt ekstrainntekt, siden statsfinansene har vært sterkt påvirket av koronapandemien. Statsminister Mateusz Morawiecki kaller skatten et forsøk på å jevne ut forskjellen mellom små og store selskaper, og bidra til at selskaper som Google, Apple, Facebook og Amazon bidrar i det polske markedet.

I en leder skriver den respekterte avisen Rzeczpospolita at skatten kan være en slags systematisk hevn for medienes rolle som vakthunder overfor myndighetene. Rzeczpospolita valgte selv å gjøre noen nyheter tilgjengelige onsdag.

USAs chargé d'affaires i landet, Bix Aliu, støtter mediene, og skriver i en tweet at frie medier er en hjørnestein i et demokrati.

Powered by Labrador CMS