Espen Udland. Foto: ABC Startsiden
Espen Udland. Foto: ABC Startsiden

Sponser nynorsk på nett

ABC lanserer nytt nettsted sammen med et titalls aviser og 118 kommuner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For fire år siden lanserte ABC Startsiden sin nynorske tvilling ABC Startsida. Siden den gang har nettstedet klart å samle mellom 20.000 og 30.000 ukentlige unike brukere. Fredag fikk Startsiden-sjef Espen Udland den endelige bekreftelsen fra Kulturdepartementet at de støtter den nye nettsatsingen som skal satse på nyheter med fokus på blant annet kultur og ungdom på nynorsk.

Med på prosjektet har Startsiden fått med seg Landssamanslutninga av nynorskkommuner, Nasjonalt Garborgsenter, Magasinett og Pirion. I tillegg skal nettstedet ha stoffutveksling med elleve aviser (se faktaboks).

Ikke gratis

Udland avviser at Startsiden, med støtten fra departementet og de mange samarbeidspartnerne, er gratispassasjer i prosjektet.

– På ingen måte, vi bruker ressurser på dette; vi putter penger i det, vi bruker mennesker som skal stå for det tekniske og design. Vi bruker også flaten på Startsiden for å gi prosjektet en «flying start». Og man skal ikke se bort fra at vi også vil involvere ABC Nyheter. Så vi er overhodet ingen gratispassasjer, men vi ser at vi må ha samarbeidspartnere for å få til dette, sier Udland.

I alt vil det bli satt av halvannet årsverk som skal jobbe eksklusivt med prosjektet i første omgang. Udland forteller at de nå vil søke etter en medarbeider som skal være ansvarlig.

Behov

Når selve lanseringen vil skje, er ikke helt sikkert. Udland mener prosjektet er viktig for nynorsk-engasjementet, og ikke minst at de redaksjonelle samarbeidspartnerne vil få glede av trafikken når nettstedet er oppe og står.

– Det er i hvert fall behov for et nettsted som kan oppvise en bredde av innhold som dekker kulturfeltet utover de store nasjonale aktivitetene. Vi ser det formålstjenlig å samle dette under en paraply. Derfor vil aggregeringsrollen, utover egen innholdsproduksjon, være helt sentral i satsingen, sier Udland.

Støtten fra departementet kommer fra midler som er avsatt til oppfølging av språkmeldingen til Stoltenberg-regjeringen.

Viktig

– Det er en veldig godt brukt startside, som vi skriver i meldingen er det viktig at nynorsk er tilgjengelig på alle plattformer og samfunnsområder for å være et fullverdig språk. Da må det også være et fullverdig språk også i media, sier statssekretær Wegard Harsvik.

Han mener at tiltaket er viktig fordi det trekker med seg flere som skriver nynorsk gjennom samarbeidspartnerne. I tillegg til at LNK er med, noe Harsvik mener viser støtten til prosjektet fra nynorskmiljøet.

I første omgang har departementet gitt 300.000 i støtte for inneværende år, og det kan være aktuelt å bidra i to år til.

 

Powered by Labrador CMS