LLA:

Redaktør Vidar Parr i Synstre Møre og Linda Berit Eikrem fra Høgskulen i Volda. NRK-programvert og moderator under landsstevnet Yasmin Syed til venstre. Foto: Glenn Slydal Johansen

Lokalredaktør frykter kommune=sammenslåing

Fornebu (Journalisten): Vidar Parr i lokalavisen Synstre Møre er ikke bare redd for eksistensen, men også stofftilfanget og annonsemengden om hjemkommunen slås sammen med naboer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ser ikke helt for meg å skulle drive i hvert sitt område innenfor samme kommune.

Det sa redaktør Vidar Parr frascenen under landsstevnet til Landslaget for lokalaviser (LLA) fredag.

Synste Møre har kontor i Vanylven kommune som er i samtaler om sammenslåing med tre andre kommuner på Sunnmøre. Dersom det blir kommunesammenslåing frykter han at avisen med et opplag på 2.209 eksemplarer i fjor ikke vil overleve. Det har sammenheng med at de andre kommunene også har egne lokalaviser.

Høyskolelærer Linda Eikrem ved Høgskulen i Volda har undersøkt holdningene blant lokalavisredaktører til blant annet kommunesammenslåing. Nær ni av ti de spurte har 1 kilometer eller mindre til kommuneadministrasjonen.

Stoffleverandør og annonsør

Men det er ikke bare nærheten til kommunesentrumet som er avgjørende. Eikrem jobber også med å ferdigstille en dokumentarfilm sammen med kollega Steinar Høydal som følger Synstre Møre, Vidar Parr og kommunen Vanylven over halvannet år. 

– Kommunen er viktig både som stoffleverandør og annonsør, sier Parr i dokumentarfilmen som det ble vist utdrag fra under LLAs landsstevne.

Til Journalisten sier han at annonser fra kommunen, som kunngjøringer om møter og reguleringsplaner, delvis er lovpålagt. Disse annonsene er viktig for avisens økonomi.

– Når vi lever på marginer er alle annonser viktige, sier Parr. Han sier hans syn helt sikkert deles av flere redaktørkolleger i LLA.

Svekkede annonseinntekter

Eikrems undersøkelse viser at 57 prosent av de spurte redaktørene i fådagersaviser regner det som trolig eller svært trolig at det blir en kommunesammenslåing. Dersom nabokommunene går sammen, sier 57 prosent at det enten blir flere kommunesentre eller at sentret blir på samme sted som i dag. 36 prosent svarer at kommunesenteret vil bli lengre unna.

26,4 av de spurte svarer at annonseinntektene trolig vil falle ved en sammenslåing, sammenlignet med 18 prosent som tror på bedring. Resten tror på ingen endring.

Powered by Labrador CMS