Foto: Birgit Dannenberg.

Hagens transe-kronikk i PFU

Carl I. Hagen kalte barnebarnas far en drittsekk i Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Carl I. Hagens tidligere svigersønn, transpersonen Lise Lindalen, klaget i mai Aftenposten inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Tirsdag er det klart for behandling av klagen.

Saken dreier seg om Hagens kronikk «Transene inn i samfunnet». Lindalen mener den rammer barna hennes, og at Aftenposten med det har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 4.8.

Deltok i tv-serie

«Det er ingen unnskyldning for en drittsekk at han er en transperson. Min ekssvigersønn burde ikke vært gitt adgang til å forlede det norske folk i beste sendetid på statskanalen NRK.», skriver Hagen.

Utgangspunktet for Hagens kronikk er Lindalens medvirkning i NRK-serien «Jentene på Toten», om menn som liker å kle seg som kvinner. Ekssvigersønnen står der fram som transe, og Hagen reagerer på at NRK har latt ham få presentere sin historie uimotsagt. Ifølge Hagen har Lindalens livsførsel og deltakelse i tv-programmet medført store problemer for barna.

– Store konsekvenser

-Når barnas bestefar snakker skitt om barnas far, er det klart at dette får store konsekvenser for barna. Det er ikke bra for barn, og derfor mener jeg avisen har brutt paragraf 4.8, sa Lindalen til P4 i mai.

Punkt 4.8. lyder: «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernsaker eller rettssaker.»

Utvalget behandlet ifølge NRK.no en klage også i 2009 hvor Lindalen var involvert. Den gangen var det hans ekskone Camilla Lindalen (Hagens datter) som klaget, og Dagbladet ble felt blant annet for å ha latt seg bruke i en familiekonflikt.





Powered by Labrador CMS