Fra 2013 til 2018 var Kristina R. Johnsen redaktør for Vesterålen-magasinet Yderst, som deretter ble lagt ned. Nå gjenoppstår magasinet gjennom det ferske, EU-finansierte prosjektet Yderst Europe.

Yderst Europe:

Magasinet fra Vesterålen får to millioner fra EU og blir internasjonalt storprosjekt

Kristina R. Johnsen og Sébastien Van Malleghem skal sette fokus på europeisk kystkultur.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Yderst var i sin tid et magasin for Vesterålen, men nå blir det et europeisk storprosjekt med EU-finansiering i ryggen.

Prosjektet med navn Yderst Europe kom som ett av fire norske prosjekter gjennom nåløyet til den europeiske kommisjonen Creative Europe, og får nærmest fullfinansiert satsingen for de neste to årene med 2,2 millioner kroner.

Bak prosjektet står tidligere Yderst-redaktør Kristina R. Johnsen fra Bø i Vesterålen og den internasjonale fotografen Sébastien Van Malleghem fra Belgia.

Sammen skal de to utforske og sette fokus på kystkultur.

– Vi skal reise til utkantene som ikke vises i europeiske medier og løfte stemmene fra disse usynlige flekkene på kartet. Underrepresentasjon i media er et alvorlig samfunnsproblem. Stadig mer sentraliserte mediehus og salgbart fokus fjerner oss fra oss selv og opphavet, sier Johnsen i en pressemelding.

Prosjektet skal bli til en artikkelserie i internasjonale mediehus, gateutstilling i Paris og bok. Historiene skal også vises i sceneformat i samarbeid med LIVE Magazine fra Paris, som setter opp turnéer over hele verden. I tillegg står Yderst Europe på programmet til kulturprosjektet Bodø 2024.

De to makkerne skal også få eksperimentere med ny teknologi i samarbeid med Nikon.

– Som belgier er jeg glad for å kunne koble denne delen av Skandinavia sammen med resten av Europa. Jeg har forelsket meg i rikdommen, kompleksiteten, røffheten og roen langs kystene deres, og kan ikke se for meg et bedre utgangspunkt for arbeidet vårt, sier Malleghem i pressemeldingen og legger til:

– Jeg har funnet en sjelden og utmerket arbeidspartner i Kristina, som er, i likhet med hennes region, en blanding av intenst målrettet og modig.

Magasinet Yderst utga 120 utgaver i Vesterålen mellom 2013 og 2018, men etter fem år måtte det legges ned på grunn av økonomien.

Prosjektet Yderst Europe representeres av Vesterålen Regionråd og Kultursamarbeidets ILAG-satsing. Samarbeidspartnere er Bodø 2024, fotofestivalen L'Oeil Urbain i Paris, LIVE Magazine i Paris og Renegades Agency i Brüssel.

Powered by Labrador CMS