Dagens Næringsliv:

Bildet er tatt fra Magnus Rønningens Facebook-profil. Rønningen poserer til venstre mens Jonas Forsang står til høyre. Det er tatt i Andalucia i Spania og postet i august i fjor. Foto: @magnusronningen

Tette bånd til Fotballfrues hjelpere

Når Dagens Næringsliv intervjuer Caroline Berg Eriksen lar de kompisen til bloggerens pr-rådgiver ta seg av det hele. Nå er artikkelen klaget inn for PFU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tittelen er hentet fra en epost sendt til Journalisten i begynnelsen av denne uken. Flere reagerte etter at Dagens Næringsliv (DN) lørdag publiserte et åtte sider langt intervju med blogger Caroline Berg Eriksen, best kjent som “Fotballfrue”. Frua har vært i (mot)vinden de siste ukene etter at det først ble avslørt at hun har manipulert bilder av seg selv. Deretter at hennes ektemann har skrevet kommentarer anonymt, eller under alias i bloggens debattfelt til inntekt for sin hustru.

Å lage et lengre portrettintervju med en person i nyhetsbildet er i og for seg ikke særlig oppsiktsvekkende. Kildene består av bloggeren selv og hennes husbond, redaktør Hilde Aasnæs i Kvinneguiden, sjefredaktør Torry Pedersen i VG, kulturredaktørene Sarah Sørheim og Geir Ramnefjell i henholdsvis Aftenposten og Dagbladet.

Aasnæs er intervjuet i anledning diskusjonene som går om Eriksen og hennes blogg på forumene til Kvinneguiden.no (Kvinneguiden er nettsted eid av Egmont og har stor aktivitet i dets mange forum). Flere av trådene er avsluttet, men det pågår likevel fortsatt aktiv debatt om hennes roller.

De tre andre redaktørene er intervjuet i undersaker hvor de får spørsmål om hvorfor de har valgt å skrive om avsløringene rundt den kjente bloggeren.

Sarah Sørheim. Foto: Birgit Dannenberg

- Jeg stusser på det paradoksale i å stille det spørsmålet til oss samtidig som de bruker åtte sider på ett portrett uten kritiske spørsmål som virker som et ledd i en pr-kampanje, sier kulturredaktør Sarah Sørheim til Journalisten.

Spørsmål i sosiale medier

Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv sier til Journalisten at avisen, som andre medier, forsøkte å komme i kontakt med Eriksen. Han forklarer at siden hun var aktuell i nyhetsbildet ønsket avisen å lage et profilintervju med henne.

Amund Djuve. Foto: Birgit Dannenberg

- Avisen stilte spørsmål om de vanskelige situasjonene hun og mannen hadde satt seg selv i, og fikk svar.

I sosiale medier har det vært stort engasjement rundt intervjuet, og Aftenpostens kulturredaktør er langt fra den eneste som har stusset. Som på Twitter.

 

 

 

Spørsmål rundt habilitet

Den nevnte Vinje ønsker klarhet om er hvordan den redaksjonelle ledelsen har vurdert forholdet mellom Magnus Rønningen og Jonas Forsang.

Flere kilder viser til at Jonas Forsang i Dagens Næringsliv er en av Magnus Rønningens nærmeste venner. Da Rønningens tidligere magasin Alfa hjalp den narkotikadømte Stina Brendemo med å rømme fra soning i Bolivia, var det Forsang som skrev om flukten. Til Dagbladet bekrefter Rønningen at han bistår Caroline Berg Eriksen med PR-hjelp. Så når Dagens Næringsliv trykker intervju med bloggeren over åtte sider, stilles det spørsmål. Hvorfor gjør DN dette? spør en redaktør Journalisten i forbifarten.

- Jeg diskuterer alltid vinkel og redegjør for mine kilder til min redaktør før jeg begynner å jobbe med en sak, skriver Jonas Forsang i en epost etter at vi har spurt om hans forhold til Rønningen og hvordan intervjuet kom i stand. Om det ble lagt noen føringer og hvorfor det ikke er noen kilder i intervjuet som for eksempel drøfter Eriksens rolle.

Kjennskap til vennskap

Vi har også spurt Amund Djuve om i hvilken grad sjefredaktøren kjenner til Forsangs vennskap til Rønningen og hvorvidt dette har påvirket arbeidet med intervjuet.

- Dagens Næringsliv tok initiativet til dette intervjuet. Underveis fikk avisen vite at Rønningen jobbet for Eriksens manager. Dette påvirket ikke artikkelen. Hva slags råd Rønningen eventuelt måtte ha gitt Eriksen, er DN ikke kjent med, skriver Djuve per epost.

Journalisten har per epost spurt sjefredaktør Djuve gjentatte ganger om den redaksjonelle ledelsen kjente til vennskapet mellom Forsang og Rønningen før publisering. 

- Det er vel alminnelig kjent for de som er interessert i slikt at de var kollegaer i magasinet Alfa.

Det er ikke bare i sosiale medier det reageres på oppslaget. Journalisten har vært i prat med et knippe medarbeidere i DN. Av disse får vi opplyst at reportasjen er gjenstand for diskusjoner. I hjørnene prates det om reportasjens viktighet. Per epost spør sågar en av journalistene i avisen om hvor viktig denne artikkelen er. Dette skal ledelsen uttrykt misnøye med.

Også bindingene til Forsang skal ifølge flere kilder i avisen ha vært gjenstand for diskusjon.

Nær venn

Magnus Rønningen forteller per epost at bildet øverst i denne artikkelen er fotografert på Rønningens gård i Sør-Spania. Han forklarer at Forsang er en god venn og tidligere kollega.

Rønningen skriver at slik han har forstått det, kontaktet Dagens Næringsliv Eriksens manager Peter Peters. På spørsmål om sin egen rolle i det hele, skriver han:

- På grunn av mitt vennskap med Jonas Forsang holdt jeg meg unna den saken - med unntak av at jeg på oppfordring fra en ferierende Peters oversendte kontaktinformasjonen til Lars-Kristian Eriksen.

I anledning artikkelen om bloggeren er det også oppstått spekulasjoner om Rønningen også plasserte det åpenhjertige intervjuet med en veldig syk Gunhild Stordalen hos DN og Forsang. Det skriver han at det var det avtroppende First House-partner Beate Nossum som håndterte.

Til Dagens Næringsliv bekrefter Nossum at hun i sitt nye selskap blant annet skal jobbe for nettopp Gunhild Stordalen. 

- Alle som bor innenfor Ring 3 vet at Norge er latterlig lite. Jeg har jobbet til og fra i Dagbladet i 12 år, jeg har frilanset for omtrent samtlige norske magasiner og har generelt et omfattende nettverk. Det gjør at det ofte vil være få ledd mellom bekjentskapene, det er ikke six degrees of Kevin Bacon her til lands. For å si det sånn, det er mer 2 degrees of Erna Solberg. Maks, skriver Rønningen.

Mer samrøre?

Verden er liten og Norge et lite plaskebasseng. Men det hindrer ikke de kritiske spørsmålene. Twitter-profilen Nora Nordbo stod bak de to avsløringene av Eriksen-parets forfalskninger.

Hun mener samrøret er enda større. Nordbo etterlyser svar fra DN om flere forhold:

* Jonas Forsang skulle gi ut singelen “Danse som du har CP” på Peter Peters daværende plateselskap.
* Jonas Forsang er kjæresten til Vanessa Rudjord, tidligere redaktør for Costume, som er venninne til Camilla Pihl.
* Jonas Forsang har skrevet en artikkel for Costume, “Den store kjærligheten”, hvor bl.a. Camilla Pihl og Peter Peters medvirket. Vanessa Rudjord var da redaktør for Costume.
* Da saken om Fotballfrue ble avslørt, skrev Jonas Forsang kommentarer på Facebook hvor han ga uttrykk for at han ikke skjønte kritikken.

Klaget inn

I skrivende stund er det kommet en klage til PFU på reportasjen, samt varsel om ytterligere en. 

Kjersti Løken Stavrum. Foto: Birgit Dannenberg

- Vi har fått klager på spørsmålet om dobbeltroller og andre bindinger fra det jeg oppfatter som lesere, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum. 

Hun sier at mediene burde være flinkere til å benytte seg at det hun kaller fotnotefeltet til å synligegjøre forhold av en slik karakter som kan bidra til at leserne ikke flytter energien sin fra å lese artikkelen til å bli kritiske. 

Generalsekretæren sier hun også er uenige med dem som mener det er uvesentlig for pressen å skrive om Caroline Berg Eriksen. Det mener hun viser manglende forståelse for presseetikk. 

- Jeg liker alle presseetiske diskusjoner. De er viktige. Og at det også blir klager bidrar til å sette problemstillingen ytterligere på spissen. Uavhengig av hva PFU måtte komme til i en slik sak, må vi kunne konkludere med at det ikke er uvesentlig når man ser hvor mange som har engasjert seg i diskusjonen de siste dagene. 

Powered by Labrador CMS