Kjersti Thorbjørnsrud er medieforsker og statsviter. Foto: Birgit Dannenberg

Feller dom over Amelie-dekningen

Medieforskere har bedt folket si sin mening om medieomtalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ny forskning skal kartlegge hvordan innvandringssaker i mediene påvirker politikere, beslutningstakere og folk flest. Maria Amelie-saken er et opplagt forskningsobjekt.

Kjersti Thorbjørnsrud, som koordinerer prosjektet, forteller at de er i gang med en meningsmåling om pressedekningen av saken. Forskerne får publikums dom om noen uker.

Forskernes analyse

Begrepet «kampanjejournalistikk» har av kritikere blitt klistret på Amelie-dekningen. Om et halvt års tid vil vi få høre forskernes analyse.

– Vi kommer til å undersøke objektive ting som kildegrunnlag, hvem som uttalte seg og på hvilken måte de uttalte seg. Det kommer til å si noe om ensidighet versus nyanser i denne saken.

Thorbjørnsrud ønsker ikke å si noe om hva hun mener, men slår fast at saken har en rekke trekk som er typiske for saker som får mye omtale.

– Det handler om ei jente vi kjente fra før. Saken har en tydelig dramaturgi, pågripelsen skjedde plutselig, det er masse følelser og det handler om en skjebne. Hun er ressurssterk og har er ressurssterkt nettverk rundt seg. Det skiller også denne fra de andre sakene.

Første gang

Prosjektet er treårig, og dette første året legges det vekt på innsamling av empiri. Forskerne vil gjøre en stor innholdsanalyse av innvandringssaker i NRK, TV 2, riksavisene og muligens også regionsaviser. De vil gå dypere inn i ulike case, som Maria Amelie, og gjøre undersøkelser i ulike redaksjoner og i etater som Justisdepartementet og UDI. Den norske innvandringsdebatten sammenlignes i tillegg med debattene i Frankrike og i USA.

Det er ifølge medieforsker Thorbjørnsrud første gang det gjøres en studie av denne typen i Norge.

– Det har vært gjort innholdsanalyser, men ingen har fulgt prosesser i de ulike fasene, slik vi gjør nå.

Prosjektet har fått navnet «Mediation of Migration», og utføres i samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Høgskolen i Oslo, NTNU, New York University og Universitetet i Zürich.

Powered by Labrador CMS