Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj landet i Norge onsdag morgen. Klokken 08.08 sendte Statsministerens kontor ut pressemelding.

Medier kjente til Zelenskyj-besøket: – Ble anmodet om å ikke gå ut med det

Avventet omtale av sikkerhetsgrunner.

Publisert Sist oppdatert

Plutselig var Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Norge på et uannonsert besøk. Zelenskyj landet i Norge onsdag morgen, og klokken 08.08 sendte Statsministerens kontor (SMK) ut pressemelding.

I samme minutt publiserte «alle» de store norske mediene sine artikler om besøket. Også nyhetskommentarer om besøket kom få minutter etterpå.

Overfor Journalisten bekrefter NRK og VG at de på forhånd var kjent med besøket.

– Sikkerhetsgrunner

Mandag fikk VG første informasjon om et kommende Zelenskyj-besøk, forteller nyhetssjef i VG, Andreas Nielsen

– Vi har mottatt noe informasjon om dette, med utgangspunkt i at det ikke kunne offentliggjøres av sikkerhetsgrunner, sier Nielsen.

Bakgrunnen for at informasjonen ble sendt ut, var at mediene kunne sikre seg akkrediteringer innen tidsfrister.

Bare et begrenset antall forhåndsakkrediterte medier får tilgang til eksempelvis Stortinget i tilknytning til besøket.

– Vi har ikke fått annen informasjon. Det hender at man får informasjon som man er enig om å holde på, men at man har mulighet til å jobbe journalistisk for å bekrefte det. Men vi har ikke fått annen informasjon, og har ikke kunnet skrive noe tidligere.

– Intens planlegging

Utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen i NRK forteller at NRK har kjent til besøket via egne kilder siden slutten av forrige uke, og at de samtidig tok kontakt med SMK.

– Da fikk vi beskjed om at besøket skulle intreffe, så vi kunne begynne å forberede akkreditering og legge planer, sier Mikkelsen.

– Hvorfor publiserte heller ikke NRK før 08.08 onsdag?

– Av hensyn til Zelenskyjs sikkerhet. Det finnes et omfattende trusselbilde mot ham, som preger alle hans forflyttninger. Vi ble anmodet om å ikke gå ut med det, og etterfulgte det.

Zelenskyjs visitt er et historisk besøk, som det er viktig at NRK får dekket ordentlig, understreker utenriksredaktøren.

– Det har blitt gjort et intenst planleggingsarbeid i det stille her på Marienlyst, med veldig få involverte. Vi er nødt til å legge ganske detaljerte planer, det er mye logistikk som skal gå opp for oss også. Vi hadde ikke klart å gjøre dette hvis vi skulle begynne ved ankomst, sier Mikkelsen.

– Ikke unormalt med sperrefrister

Nyhetsredaktør Jan Thomas Holmlund i Dagbladet vil ikke gå i detalj om eventuell kommunikasjon i forkant av besøket. 

– Men på generelt grunnlag kan jeg si at det ikke er unormalt at norske medier i enkelte tilfeller forholder seg til sperrefrister, skriver han i en e-post til Journalisten.

Powered by Labrador CMS