Merkantilt Institutt - butikk eller skole?
Merkantilt Institutt har fått en del pepper i pressen den siste tiden. En klasse vil nemlig gå til rettssak dersom de ikke får pengene sine tilbake.
Vi har også tatt en toårig utdannelse ved Merkantilt Institutt i Bergen. Herlærte vi alt fra grunnleggende journalistiske prinsipper, via brekking avsider, til å utføre det hele i praksis. Vi fikk også grunnleggende innføring i blant annet økonomi, kultur, politikk, foto og kommunikasjon. Alt i alt, det meste som skulle legge alt til rette for at vi skulle få en solid
journalistisk plattform. MI lærte oss ikke bare grunnleggende journalistiske prinsipper, men også grundig gjennomgang av ulike sjangere. Dessuten hadde vi en måneds praksis i ulike medier, noe som ga oss en fot innenfor bransjen og verdifull erfaring.
Vi skal ikke påstå at opplevelsen 2005-kullet sier de har av opplegget er feil. Det får stå for deres regning. Det vi i 2004-kullet derimot reagerer på er måten denne saken har blitt fremstilt i Bergens Tidende. Flere av oss har tatt kontakt med journalistene bak sakene for å prøve å rette opp i inntrykket som er gitt. Vi føler at verdien av utdannelsen vår er kraftig
devaluert. Hvilken redaktør vil vel ansette en journalist fra en tøyseskole?
Det frister ikke akkurat å sette MI på CV-en lenger dersom alle landets redaktører tror at vi bare har lekt skole i to år.
På MI møtte vi store krav om arbeidsmoral og -innsats. Vi hadde realistiske journalistiske innleveringsoppgaver flere dager i uken, og vi produserte egen avis. For oss som jobbet knallhardt for å få gode resultater og gode karakterer er det synd når dette i ettertid nærmest bagatelliseres. Ingen tror at det ligger hardt arbeid og en seriøs faglig evaluering bak
karakterene på vitnemålet. Det er trist, for det er nettopp det det gjør.
Saken er at over halvparten av oss jobber eller har jobbet i en eller annen avis etter eksamen. Vi føler oss veldig fornøyd med opplegget MI hadde for oss. Vi hadde veldig mange dyktige forelesere, flere av disse fra Bergens Tidende.
Når vi så forsøker å rette på det skjeve inntrykket vi føler Bergens Tidende gir av utdannelsen, får vi opp i alt dette negative et par linjer med våre synspunkter. Bergens Tidende burde gitt oss i 2004-kullet anledning til å fortelle om vår opplevelse av MI Bergens opplegg. De aller fleste av oss er nemlig veldig glad for utdannelsen vi tok.
Noen av oss kom dessverre ikke inn på journalisthøyskolen, eller valgte MI fremfor denne. Og MI er et godt alternativ. Det holder vi fast ved ennå. Ja, utdanninga var dyr, men det var verdt hver eneste krone.
Maren Engebretsen, Kathrine Hammerstad og Marius Valle