Misliker kommersialiseringen

To av tre mener norske aviser har blitt mer kommersielle det siste tiåret, og nesten like mange mener kommersielle hensyn svekker journalistikken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I tillegg er folk flest negative til eiernes økonomiske avkastningskrav, og mener pressestøtten er viktig for å sikre mediemangfoldet.

Dette framgår av en undersøkelse som er gjennomført av InFact og Geelmuyden.Kiese i forbindelse med et åpent seminar om «Mediene mellom samfunnsrolle og bunnlinje».

Ifølge en pressemelding fra Geelmuyden.Kiese viser undersøkelsen at nordmenn er sterkt skeptiske til kommersialisering av mediene. 66 prosent av befolkningen synes norske aviser har blitt mer kommersielle det siste tiåret. Bare 14 prosent oppfatter at kommersielle hensyn styrker journalistikken, mens 57 prosent mener den svekkes.

Ikke til det bedre

- Tradisjonelt blir mediene i Norge tillagt en viktig samfunnsrolle og journalistikken et viktig samfunnsoppdrag. Victor Norman hevdet i sin siste bok at det er på tide å se på mediene som kommersielle aktører. Det kan se ut som han har folket på sin side. Nordmenn oppfatter at mediene blir mer kommersielle og de synes ikke nødvendigvis det er til det bedre, sier Sigve Soldal Bjorstad, rådgiver og leder for medie- og myndighetskontakt i Geelmuyden.Kiese.

Undersøkelsen viser at nordmenn er delt i synet på utviklingen av kvaliteten i norske aviser. Like mange - 32 prosent - mener kvaliteten har utviklet seg til det bedre som til det verre i løpet av de siste ti årene.

Imot avkastningskrav

Ifølge undersøkelsen er folk flest imot at kommersielle eiere stiller avkastningskrav til mediene i form av økonomisk overskudd. 53 prosent er negative til dette, mens bare 17 prosent er positive.

Derimot er hele 66 prosent for at staten gir pressestøtte til utvalgte medier for å sikre mediemangfoldet, mens bare 20 er mot.

Undersøkelsen viser for øvrig en sterk støtte til eierskapsbegrensninger i mediemarkedet.

Vil ha variasjon

- Tallene tyder på at folk flest ønsker en aktiv mediepolitikk, som begrenser de kommersielle interessene og bygger opp under et kvalitativt og variert medietilbud. En del har kanskje fått med seg uroen i Dagbladet. Avisen gikk med betydelig overskudd i fjor og utbetaler aksjeutbytte, men kutter kraftig i journaliststaben. Blant leserne oppfattes nok dette som at journalistikken tynes for at eierne skal tjene mer penger. Da frykter de lett å bli sittende igjen med et dårligere produkt, sier Sigve Soldal Bjorstad.

Resultatene blir presentert og debattert på Den store mediedagen 26. mai 2005, et åpent seminar i regi av Geelmuyden.Kiese.

Powered by Labrador CMS