Søk med rakettvekst

Totalmarkedet for nettannonser i Norge vil være på rundt 3,3 milliarder kroner i år og vokse videre til 3,9 milliarder neste år, anslår Interesseorganisasjonen for interaktiv markedsføring (INMA).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De fleste mediene, øvrige store nettaktører, reklameaktører og flere av de største annonsørene er medlemmer.

Markedet for søkeannonser har vært lite i Norge sammenlignet med andre land, men i år har veksten tatt av, opplyser daglig leder Børge Sandengen i INMA. I 2008 vil det selges søkeannonser for over 700 millioner kroner, mot 400 millioner i fjor. Google har så godt som hele dette markedet.

– Til tross for oppbremsing i markedet generelt, vil søk ta andeler, også fra andre kanaler, sier Sandengen.

Søk vokser mest

De øvrige typene nettannonser er merkevare, rubrikk og katalog. Også her ventes fortsatt vekst, men det er søk som vokser klart mest nå. Da INMA i begynnelsen av september utarbeidet en ny prognose, var søk den eneste kategorien hvor veksten ikke ble nedjustert i forhold til tidligere prognoser. Allerede i år vil søk ifølge den nye prognosen passere katalog og bli den nest største kategorien.

Merkevareannonsering vil fortsatt være den største kategorien i år og neste år. Det er først og fremst her de redaksjonelle mediene er representert.

Mange om beinet

Journalisten har forsøkt å anslå hvor stor andel av den totale omsetningen av nettannonser som selges «rundt» redaksjonelt innhold. Ikke alle merkevareannonsene selges av redaksjonelt produserte medier. For eksempel er slike annonser en viktig inntektskilde for Finn.no.

Vi har anslått at 75 prosent av merkevareannonsene selges av medier, 5 prosent av rubrikkannonsene, 1 prosent av søkeannonsene og ingenting av katalogannonsene.

I så fall tar de redaksjonelle mediene en tredjedel av totalmarkedet i 2008. Tendensen er fallende, først og fremst på grunn av veksten i søkemarkedet.

Ikke-redaksjonelt

Lite av dette markedet tilfaller de redaksjonelle mediene, selv om de kontekstbaserte annonsene (AdSense i Googles tilfelle) selges rundt redaksjonelt innhold.

Flere forutsetninger er lagt inn. Vi har ikke tatt hensyn til at for eksempel Finn.no er eid av redaksjonelle medier, slik at inntekter herfra likevel havner i mediene. Anslaget er neppe noen fasit, men kan tjene som en illustrasjon på nettmedienes utfordringer. Det er mange om beinet på annonsemarkedet.

Powered by Labrador CMS